5 dagars N-sensorkonferens
Häromdagen gick startskottet för årets N-sensorkonferens anordnad av Yara. Helt anpassat på grund av Coviden så sker den digitalt i år, den består av fem dagar med kortare pass varje dag. Detta är tredje året jag deltar på denna givande tillställning.
Nu är ju inte jag någon erfaren N-sensorkonferensdeltagare, men här kommer lite av mina tankar kring tillställningen.
Erfarenhet
Vad är bättre än egen erfarenhet? Jo, egen erfarenhet blandad med andras erfarenhet. Det tycker i alla fall jag och det är den här tillställningen bra för. Att få ta del av andras erfarenhet och kanske dela med sig av in egen. Tyvärr, så blir detta erfarenhetsutbyte lite begränsat när allt sker digitalt på detta sätt. Är det 150 stycken anmälda är det svårt att mingla digitalt… Som tur är så har Yara satt ihop ett bra program som gör att vi ändå får ta del av olika intressanta erfarenheter.
Egen erfarenhet från 2020:
Håller diskussionen igång
Det här med kvävegödsling är ju absolut inte helt enkelt, inte om man vill hamna så nära perfekt som möjligt. Det är ju jättelätt att gå in i en tabell, bestämma att i år ska jag ha 8 ton vete/ha och sedan gödsla rakt av efter det. Tyvärr, så är det ju egentligen absolut inte så enkelt i verkligheten. Det finns så mycket som påverkar hela vägen från långt innan sådd fram till skörd. Inget år är heller det andra likt, men gödslar med kväve gör vi ju varje år, så nånting borde vi lära oss. Att hamna ”rätt” med kvävegivan är ju en ständig process. En av sakerna som diskuteras på denna konferensen är just ”rätt giva”. Jag tycker att den här tillställningen hjälper till att hålla diskussionen igång om detta på ett bra sätt. Så att vi hela tiden är alerta och skärpta i ämnet. Den innehåller både tillbakablickar och framåtblickar för att hjälpa till att hamna mest rätt med givorna.
Hjälp för att hamna rätt
För att hamna mest rätt så finns ju inte bara erfarenheter och tabeller, utan också massa bra verktyg. Det fina med Yara är att de inte bara tillhandahåller gödsel, utan även en del verktyg och hjälpmedel för att vi ska kunna optimera våran gödsling. N-sensorn är ju ett av dessa verktyg och för att kunna optimera användningen av den kan man kombinera den ihop med andra verktyg. Detta gås också igenom på konferensen, så att vi får så mycket nytta av allt som möjligt. Som vanligt är det viktigt att veta att detta bara är hjälpmedel för att hamna rätt, inget tar ett beslut åt dig. Det kan vara bra att lägga med sin egen magkänsla bland all teknik och inte bara låta den löpa amok.
Grattis
Jag får väl med passa på att gratulera Yara N-sensor som i år har 20 års jubileum.
Jag tror att det är viktigt att vi vet om att vi inte är (och aldrig kommer bli) fullärda, absolut inte heller när det gäller det här med kväve. Den här konferensen tycker jag är ett bra exempel på att man aldrig blir fullärd. Det finns massor att lära hela tiden, men varje år är en ny erfarenhet.
Jag har stort förtroende för Yara och deras agronomer och uppskattar vad de gör för att hjälpa oss bli effektivare växtodlare och inte bara större gödselkunder. Det är bra för både plånboken, miljön och svenska lantbruk i stort.