Jakten efter granbarkborrar

Jag har ju skrivit en del om granbarkborrar och tidigare så lovade jag komma tillbaka och berätta om vad vi gör mot borren så nu kommer det. Det man kan konstatera är att situationen är mycket allvarlig. Tidigare i höstas deltog Bosse och jag på Föreningen Skogens höstexkursion och den pågick i skogarna runt Växjö och Södra var markvärd. Vi fick lära oss en hel del om granbarkborrarna, hur Södra jobbar mot borren och vi fick även en orientering om hur det ser ut i övriga Europa. Det var ingen rolig bild, delar av Tjeckien, Tyskland och Österrike är hårt drabbade. Det förekommer att hela landskap är ödelagda av granbarkborren och det är en katastrof. Det kommer att dröja många år innan det blir skog där igen.

Vi är ju också drabbade i Sverige men inte i samma omfattning som södra Europa. Än i alla fall, ska tilläggas. Nu är det full fokus på borren som gäller och i veckan gick Skogsstyrelsen ut med att de föreslår utvidgat bekämpningsområde för granbarkborren i södra Sverige, läs mer om det här. Så nu gäller det att ha god hygien i skogen. Ut med vindfällen snabbt. Skulle man ha någon gran liggandes och inte få ut den kan man barka den. Då får inte insekterna någon möjlighet att bygga sina gångar och yngelkammare.

Barkning av kvarglömd gran

Det vi har gjort under sommaren och hösten är att vi inventerat all vår granskog och hittat ett antal ställen där vi fått angrepp. Där har vi märkt på de drabbade träden samt de granar som sett lite bleka och svaga ut som står i närheten. På ett ställe har vi faktiskt fått angrepp av granbarkborren på en tall. Det kan tydligen hända när det står en tall i närheten av flera drabbade granar. Granbarkborren är kanske inte den smartaste insekten, eller vad säger ni?

Granbarkborre i tall?

Alla angrepp har inte skett i år utan på vissa områden har det kanske börjat med någon gran för ett par år sedan, men den har det spridit sig runtikring långsamt. Vi tror våra angrepp smög igång 2016 eller 2017, men då på enstaka träd som gjorde att vi inte riktigt såg problemet. Efter den torra sommaren 2018 har problemen blivit uppenbara och Skogsstyrelsen uppskattar utbrottet 2019 som dubbelt så stort jämfört med 2018. Nu i vinter kommer vi att avverka ca 10 stycken små områden med drabbade granar. Vi passar även på att ta bort en del träd som står på lut och riskerar att falla vid nästa storm, lite städning i skogen helt enkelt.

En annan sak vi gör är att väljer att slutavverka ett par bestånd med gammal gran. De har stått lite för länge och nu ska det bort. På ett par ställen kommer vi även prova att avverka granen och låta tallen stå kvar i en timmerställning. Det ska bli intressant att se resultatet av det, vi får ofta frågan hur vi planerar att avveckla våra blandbestånd och nu gör vi det praktiskt också.

Till våren kommer vi att leta efter nya drabbade träd, så kallat ”Sök & plock”. Vi har inte mer granskog än att vi ska kunna hålla koll på det. Information när svärmning sker har bl a Skogsstyrelsen och det man kan leta efter på våren är det här bruna borrmjölet, se bilden nedan. Hittar man det, gäller det att få ut träden snabbt (jag tror det är inom 30 dagar efter huvudsvärmningen) med så mycket bark som möjligt kvar på träden. Då får man förhoppningsvis ut alla borrar ur skogen och angreppen/spridningen minskar.

Spår efter borren

Det här blev mycket om granbarkborren, det är inget roligt ämne men förbenat viktigt. Det finns mycket information skrivet om detta förstås och en bra början är Skogsstyrelsens sida om granbarkborrar som den hittar ni här.

Lyssna även på vår intervju med Henrik Holmberg, skogsskötselexpert på Södra, som vi gjorde under Höstexkursionen. Henrik förklarar hur Södra jobbar och han förklarar på ett mycket bra och pedagogiskt sätt. Tar du till dig det här så kommer du långt i arbetet mot granbarkborren.

 

Vill ni lyssna på mera om granbarkborren så rekommenderas Skogspodden avsnitt 59, från just Höstexkursionen. Det finns att lyssna på här.