Att ta fram älgmat – rönn och oxel

Som ni säkert känner till älskar klövviltet RASE, dvs rönn, asp, sälg och ek. När vi röjer låter vi i princip alltid de här stå kvar, även om de övertoppar någon tall eller gran. Tyvärr är så sällan fallet, utan oftast är rönnen mm nedbetat i fotknölsnivå och får aldrig en chans att komma upp. Så länge vi har den situationen tror jag att det blir svårt att komma i balans mellan vilt och betet i skogen. Enligt Skogsstyrelsens senaste Äbin sammanställning är 60% av ungtallarna i Götaland skadade, vilket tyder på ett extremt hårt betestryck. Läs pressreleasen från Skogsstyrelsen här. Man kan diskutera hur vi ska komma i balans (och det diskuteras en hel del som bekant) eller så kan man göra något aktivt åt saken.

Jag ska visa er vad man kan göra, nämligen ta fram fröna ur rönnbären och oxelbären. Vi har pratat en del om det här i podden och det är en av de vanligaste frågorna jag får, hur vi bär oss åt för att ta fram fröna. Det är så att fruktköttet i rönnbär och oxelbär innehåller ett groningshämmande medel. Det här har naturen löst genom att trastarna äter fröet och i deras mage rensas det groningshämmande medlet bort och ut som spillning kommer fröet.

Oxelbär

Så här gör man. Samla in rikligt med bär. Lägg de sedan i en matberedare tillsammans med lite vatten och kör på så att bären blir en sörja (kanske inte läge att göra detta just lördag kväll när man precis har måttat upp en GT, det kan bli rätt slabbigt om man inte passar sig). Tag sedan den här sörjan och häll i ett stort kärl, tillsammans med mera vatten. Sedan ”vaskar” man kärlet, ungefär som guldletarna gjorde. Eftersom fröna är tyngst så lägger de sig i botten av kärlet och fruktköttet hamnar mera på ytan och kan skiljas av.

Bosse vaskar fram rönnfrön

När man har kommit så långt är det dags för fintvätten, dvs få bort de sista resterna av fruktköttet. Vi brukar då ta fröna och lägga dem i ett myggnät och knyta till. Lägg sedan myggnätet i en skogsbäck några dagar så de blir rentvättade.

Rönnfrön, de här ska tvättas i bäcken

 

Rönnfrön

När fröna är framme så här på hösten så spar min far dem utblandat i sand i en flaska, som han förvarar i ett kylskåp över vintern. När våren kommer så sår vi dem, precis som vilket frö som helst. Nu är det nog enklast om man sår i små krukor, ungefär som när man förkultiverar blommor innan man planterar ut dem i landet. På så sätt har man koll på var plantorna kommer upp så att man kan plantera ut dem i skogen eller var man vill ha dem. Vill ni höra lite mera om detta så pratar vi om det i den senaste podden 28 minuter in i podden. Lyssna på det här.

Ett annat enklare sätt som vi provar denna höst är att ta grenar med bär av oxel och rönn och sätta upp dem på högstubbar i skogen. Tanken är då att trastarna ska göra jobbet åt oss. Det är ju en enklare modell som kanske fungerar lika bra. Lycka till!