Den nya skogen växer fram

I morse när vi kom till gården så åkte vi direkt upp till skogen för att träffa skotar- och skördarförarna och se hur gallringen går. Väl där träffade vi också Jonas, som vi sålt gallringen till. Han är inköpare på ett av våra stora skogsbolag och var uppe för att kolla läget, precis som vi. Jonas är också min kusin och han bor i Gusselby, ett stenkast från vår gård. Han har lång erfarenhet av skogen och han har också den mycket bra blandningen av djup naturkunskap, sprunget ur ett genuint och långvarigt intresse för naturen och dess biologi, och kunskap om skogsbruk. Jag lär mig alltid nya saker om skogen och naturen när jag träffar Jonas, jag har tur som har honom så nära. Dessutom är han också en god vän.

Bosse och Jonas

Den pågående gallringen ser mycket lovande ut. Den är långt ifrån klar men vad vi sett hittills ser mycket bra ut. De här lite mindre maskinerna tar sig fram smidigt och vi såg nästan inga skador på andra stammar, vilket är ett bra betyg till förarna. Överlag så var påverkan från skördare och skotare små i skogen. Det är klart, basvägarna är lite mjuka och där syns spåren förstås, men det risas bra och på ett ställe hade de lagt stockmattor på ett känsligt vägavsnitt. Men skogen som växer fram efter gallringen ser mycket fin ut! De träd som vi valt ut får nu utrymme att växa sig stora.

Efter gallring
Efter gallring, flera stamkvistade tallar. 2:a och 3:e från vänster bl a.

Efter vi kikat på gallringen var tanken att vi skulle ha tittat på ett par grejer på skogen (skogsbruk består av mycket planering), men 2+ grader och kraftigt regn gjorde att vi omplanerade och åkte ned till gården istället och fixade klart med gräsklipparen inför vintern. Lite ny olja, ett nylagat däck och slipade knivar så är hon i gott skick inför våren. Skogstitten får vi ta i morgon istället.

Jag hittade en kul grej när jag var in på Skogsstyrelsens hemsida, se nedan. De har tagit fram en karta, där man kan se vilka områden som är riskområden för angrepp av granbarkborrar. De utgår från stora virkesvolymer, torr mark, hyggeskanter, tidigare angrepp och gammal granskog. Vi kikade runt lite och konstaterade att på vår skog stämde den bra. Jag tog en karta över ett skadedrabbat område som vi ska avverka i vinter och lade den på Skogsstyrelsens riskkarta och det var en mycket bra matchning. Kika in på kartan och kolla in er skog, ni hittar kartan och instruktioner här.

Skogsstyrelsen jobbar hårt med digitala verktyg för skogsbrukare. Bra där!