Röjning, törskate och en grävare

Nu flyter gallring på så Bosse och jag har gjort annat i skogen. Bland annat så slutförde vi en röjning som vi hade påbörjat tidigare. Det är ett bestånd på drygt 3 hektar, är 22 år och som består mestadels av blandskog med en hel del stamkvistade tallar. När vi röjde här senast (måste ha varit våren 2019 tror jag) hade vi hjälp av Klas, aka slåttermaskinen från Ekorrvägen, min systerson. Han stamkvistade de uppmärkta tallarna medans Bosse och jag röjde. Nu var det bara Bosse och jag eftersom Klas tog det kloka beslutet att studera vidare på KTH.

Men vi lämnade ett område som är grandominterat, vi röjer nämligen sällan gran sommartid. Granens rotröta kommer in via färska stubbytor och det finns två sätt att undvika det. Ett är att stubbspruta, vilket vi gör ibland men det kan vara lite bökigt att släpa med en spruta så kan vi undvika det så gör vi det. Det andra sättet är att röja granen när det är kallare än +5 grader, då är förekomsten av rötsporer i luften mycket mindre. Jag har sett beräkningar som indikerar att 15% av Sveriges granar har röta så det här är en stor värdeförstörare, så undvik att röja gran sommartid.

Röjt

Som vanligt prioriterar vi de stamkvistade tallarna och försöker behålla en blandning av tall, gran och löv och det såg riktigt bra ut när vi var klara.

Röjning
Röjning

Skönt att kunna bocka av ett bestånd som färdigröjt i skogsbruksplanen. Nästa åtgärd gallring, men det får vänta några år.

Sedan hann vi också med att fälla några törskatetallar. Törskate är en svamp som angriper tallen, som gör att den till sist dör. Eftersom det verkar vara en förhöjd risk för nya törskateangrepp på tallar från frön av töreskatetallar samt att svampsporerna kan spridas så beslöt vi att ta ned några av våra som står ganska samlat nära en skogsbilväg. Jag tror det finns lite olika uppfattningar här, men så här valde vi att göra. Skotaren kommer ändå förbi där och då kan han ju ta med sig dessa också.

El Tenedor del diablo

Samtidigt hade vi en grävare i skogen som ska hjälpa oss med en dikesrensning. Vi bad honom också att jämna till en skogsbilväg, som var lite för ojämn. Det är mycket aktiviteter i skogen nu!