Björksågen i Vanhäll

Idag besökte vi Pär och Erik Stål på Vanhälls Björksåg och spelade in ett nytt avsnitt av Skogspodden. Sågen, som ligger i Vanhäll vid Smedjebacken, är en av få i Sverige som enbart sågar björk. De har en ramsåg från 1968 som sågar fram virket som sedan kapas och bearbetas till ämnen enligt kundernas specifikationer. Och en av kunderna är IKEA, som köper ämnen som sedan blir en mellanvägg i en låda. Hultafors är en annan stor kund och de tillverkar tumstockar, som alla känner till.

Erik Stål med en del ämnen i björk

Om sågen är lite äldre så var den övriga utrustningen för förädlingen desto modernare. De har investerat mycket i modern utrustning och de har bland annat en Woodeye, som optiskt bedömer kvalitén på ämnena och ett par riktigt snabba torkar, där de kan torka ämnen på 12 dagar.

Woodeye och Pär Stål

Vi spelade in en intervju och sedan fick vi en rundtur på sågverket. Vi fick lära oss mycket om sågens produktionskedja och tillverkning i björk. Björken har väldigt fina egenskaper, den är betydligt hållfastare än gran och furu och har också högre densitet. Läget nu i skogarna med den milda vintern ställer till problem just nu och att få tag på tillräckliga mängder råvara var en utmaning för tillfället. Björken köper de nästan uteslutande från de stora skogsbolagen och längden ska vara 3 meter +/- 1dm. Det finns tre kvalitetsklasser, där klass A är ger bäst betalt. Ett tips de skickade med var att när man säljer en avverkning eller gallring, se till att man får sälja sitt björktimmer som ett specialsortiment, så att det inte bara går som massaved. Om man nu har björktimmer i skogen, så blir ju bättre betalt. Kika in på kvalitetskraven och apteringsinstruktioner på Vanhälls Björksågs hemsida, som ni hittar här.

Erik visar ämnen till tumstockar och berättade att från början använda man oxel

Det blev ett mycket intressant besök och jag tror nästa podd blir riktigt bra. I morgon bitti spelar jag och Bosse in introduktionen och pratar lite om skötsel av björk också. Den skiljer sig till viss del från skötsel av gran och tall, bland annat så behöver man gallra betydligt hårdare för kronan måste kunna bre ut sig. Man ser ofta björkbestånd som står alldeles för tätt. Missa inte nästa avsnitt av podden, som kommer fredag den 31:a januari.

Efter en snabb lunch hemma och ombyte så åkte vi upp till skogen igen och kollade till gallringen. Nu har gallringen kommit in i skogens finaste bestånd, ett 57-årigt bestånd som är talldominerat. Ståndortsindex är T24 (dvs när tallen är 100 år ska den vara 24 meter hög) och det är gallrat två gånger redan. Många tallar är stamkvistade tidigt så här blir det stor andel kvistfri furu av högsta kvalitet. Ska bli riktigt intressant att se hur beståndet ser ut när det är klart, men man får ett smakprov nedan.

tredje gallringen

Sen fortsatte vi med stämpling och underröjning av beståndet som vi har lagt till gallringslistan i vinter. Bosse stämplade och jag underröjde och vi hade bra fart så det var inte mycket kvar när mörkret tvingade oss att avsluta. På´t igen i morgon!

Underröjning