Skogen har en lugnande effekt

Jag har haft en intensiv helg där jag hjälpt min dotter att flytta från Borås, där hon studerar. Nu ska hon vara utbytesstudent en termin i Australien så vi tömde och flyttstädade hennes lägenhet och körde hela möblemanget till Stockholm. Storasyster följde med och hjälpte till så vi var tre stycken som delade på jobbet, som tur är. Och det var jättetrevligt att tillbringa en hel helg med båda mina döttrar, det var inte igår det hände. Vi hade jättekul och på kvällen var vi ut och åt och och de fick tvåla till mig i ordentligt i shuffleboard, vilket de tyckte var kul. De fyller 23 och 25 i år och är väldigt självständiga, starka och fantastiskt duktiga. Jag är stolt över dem 7 dagar i veckan!

Men jag hann vara hemma cirka 25 minuter innan jag var kastade mig iväg till min simträning i Gubbängen och efter ha kört 80 mil på två dagar, tömt en lägenhet och flyttstädat en dito samt kört ett tufft simpass så var jag rätt mör så jag stupade i säng på måndagskvällen, för att fortsätta upp till Bergslagen tisdag morgon. Men när man väl kommer upp till skogen så infinner sig lugnet, som tur är. Skogen har en lugnande effekt.

Och det är mycket som händer i skogen nu, det ger energi. Gallringen pågår för fullt och idag började Claes, som kör skördaren, att avverka våra granbarkborregranar. Fint att se dem åka ned. Vi kommer att lägga en del fångstvirke nu, det vill säga massaveden och bränsleveden lägger vi i vältor, helst i solen, men istället för att köra ut dem till industrin så får de ligga kvar så att granbarkborrarna kommer och börjar yngla i vältan. När vi ser det så kör vi snabbt som ögat iväg med massaveden till industrin och blir av med de medföljande granbarkborrarna. Så är tanken i alla fall, vi har aldrig gjort detta men vi har pratat med dem som provat och de har positiva erfarenheter av detta. Ska bli intressant att följa och se om vi kan lura borrarna.

I helgen ringde Bosse (min far) och sa att han tyckte vi borde gallra lite mera nu när vi ändå har ångan uppe och vi har ett proffsigt team på plats. Helt rätt tänkt av honom, så nu utökar vi gallringen. Vi börjar närma oss ca 20 hektar gallring och lika mycket i slutavverkning nu i vinter, vilket är all time high för oss. Det bestånd som vi adderar till gallringen är 32 år och talldominerat på en T22:a, dvs en ganska mager mark. Tyvärr är ganska mycket betat så bitvis är kvaliten inte den högsta men det finns en hel del stamkvistade tallar som är fina och de prioriterar vi förstås.

Stamkvistat i mitten
Stämpling

Jag har skrivit om det förut men en stor fördel med att stämpla manuellt som vi gör är att sannolikheten för att hitta små skador ökar markant, eftersom vi kan gå runt trädet och se det från alla håll. Se den lilla skadan nedan, till exempel:

Små skador

Nog om detta, i morgon ska vi göra en liten annorlunda utflykt. Jag ber att få återkomma om detta!