Vindfällen, vindfällen & vindfällen

Det har knappast undgått någon att det blåst mycket på flera ställen i Sverige på sistone och Bergslagen är tyvärr inget undantag. Bosse och jag åkte upp till skogen i morse och började direkt spana efter vindfällen och tyvärr visade det sig att vi hade många. För många. Vi ställer nästan alltid frötallar där det går och tyvärr hade en hel del blåst ned nu. På ett hygge, som vi tog för några år sedan var det nu tredje större stormfällningen, man kan bli matt för mindre.

Flera vindfällen

På de tre större hyggena som vi har räknade vi till runt 50-60 vindfällen och vår erfarenhet säger att man får lägga på bra mycket för man ser inte alla. Och det här är väl anledningen till att andelen föryngring med frötallar minskar så mycket som det gör, se graf nedan:

Statistik från Skogsstyrelsen

Men sånt här får man räkna med som skogsbrukare, väder och vind kan man inte påverka. Vi får se till att få ut de här frötallarna på något sätt inom kort, det ordnar sig. Frötallar ger bra föryngringar, man får komma ihåg det vid sådana här stunder.

Vi var lite nervösa på hur det såg ut i våra nygjorda gallringar men som tur är så var de oskadade. Däremot hade det fallit några rötade granar över vägen, men de sågade vi snabbt upp.

Vindfällen

Vi var nämligen på väg till vår slutavverkning, som precis har startat. Vi hade hoppats att det skulle hinna komma in lite kyla, men tyvärr är det fortfarande mildväder här. Kanske blir det lite kallare nätter framöver, enligt SMHI, men det visar sig. Men slutavverkningen har precis börjat och det ser bra ut så här långt. Vi pratade med Skördarföraren Simon och skotarföraren Niklas. Båda hade ganska nya maskiner och var erfarna maskinförare och det är ju bra. Vi bad Simon att undvika högstubbar av gran och att använda något annat trädslag till högstubbarna, så vi inte ger barkborrarna extra mat.

Skördare, modell större
Skotare

I morgon ska ytterligare en skördare ansluta så då blir det riktigt bra fart på avverkningen. Det ska bli skönt att få bort de här äldre granskogarna, nu får vi bara hoppas att blåsten ger sig så vi slipper fler vindfällen. För nu blir det en massa nya frötallar som vi ställer. De har vi märkt ut i förväg, vi brukar måla en blå rand på dem så det syns tydligt. Vi brukar inte lämna fler än runt 40/hektar och anledningen till att vi lämnar så få är att vi sedan både planterar och sår, då behöver vi inte fler. Markberedningen blir också bättre med ett färre antal frötallar, tycker vi.

På väg hem till gården igen passerade vi förbi vår västliga skogskant, som går i vägen. Där ser vi några liggande träd och ett par på lut. Ut och såga till dem. Gick snabbt och relativt enkelt. In i bilen och kör hemåt igen men vi kommer inte mer än 150 meter när vi ser ungefär samma sak igen. Några liggande träd och ett par på lut. Ut och såga igen. In i bilen, hemåt. Kommer ungefär lika långt, samma sak igen! Jag kommer inte ihåg om det var tre eller fyra gånger vi stannade och högg upp vindfällen längs vägen men till slut var vi klara. För den här gången…

Färdigkapat