En vecka med vindfällen

Äntligen börjar vi se slutet på arbetet med våra vindfällen. I torsdags kapade vi upp de sista och vi hade stor hjälp av min kusin Jonas på eftermiddagen. På förmiddagen kapade Bosse och jag upp ett antal granar som fallit i brynet och på eftermiddagen tog vi hand om frötallarna. Medans Jonas och jag kapade så gick Bosse runt och kontrollerade om det gick att få ut stamblock ur några frötallar och det gick det, men kanske inte så många som vi hoppats på. Vi vill ju gärna få fram den bästa möjliga kvalitén från vårt virke och därför lägger vi lite extra krut på att hitta stamblock.

Stamblock?

Jonas visade att hans gamla huggartakter fortfarande sitter i. Jag tycker aptering (dvs hur man kapar upp trädet så man utnyttjar det optimalt med avseende på sortiment/längd) är svårt och själva kapningen av stocken när den ligger på backen. Det har hänt mig att sågen fastnat i just det momentet, men Jonas visade mig hur man jobbar med aptering och framför allt, hur man kan kapa upp stocken med minimal risk för att fastna. Efter han visat så funkade det mycket bättre, kanske kan jag lära mig det här till slut. Det blev en lång dag, men nu är allt uppkapat så nu väntar vi på skördare (på de hyggen där vi bara rotkapat) och skotare (på de hyggen där vi apterat) att ordna resten.

Men vi har hunnit med en del annat i veckan också. Vi fick hjälpa våra duktiga skördare att manuell fälla några granar som stod i en brant sluttning. Skördaren kom inte åt dem så jag fällde dem. Flera av dem lutade kraftigt åt fel håll så jag fick jobba ordentligt med många kilar. Men ner kom de!

Granen nere för räkning

I veckan har vi också haft besök av en fotograf. Han tog en massa kort på oss, både i skogen och i vår ”poddstudio” på gården. Det är inför en liten artikel i Deromes kundtidning, som kommer i slutet av April. Jättekul att få vara med där, Derome är ett fantastiskt företag som man kan beundra.

Bosse visar stamkvistning

Vi har också följt vår avverkning förstås. Den rullar på fint och förarna gör ett mycket bra jobb. Avverkningen blir nog klar nästa vecka och det ska bli intressant att se hur mycket det blir och hur hygget ser ut. Vi har ställt kvar rätt många fina äldre tallar och en del andra grupper och det är alltid spännande att se resultatet.

Avverkning

Den största granen vi kapade i veckan är nog den på den första bilden. Den mätte 56 cm i diameter nära roten och när vi fällt den så kapade jag en trissa, som jag tänkte testa att torka. Jag lade den i bäcken medans vi jobbade i skogen och när vi var klara tog jag med den hem. Jag delade några bilder på Instagram och fick en del kommentarer om att den nog kommer att spricka och så är det ju. Torkar man en trissa rakt av så spricker ganska direkt. Därför lade jag snö på den när jag körde hem på torsdagskvällen. Jag har en ide om hur jag ska kunna torka den utan att den spricker, vi får se om det går. Jag trodde trissan skulle få plats i en stor balja jag har hemma men tyvärr hade jag missbedömt storleken så den räckte inte till, se bild nedan.

För stor trissa eller för liten balja

Som tur är så är min fru kreativ och kom på en lösning. Vi har en stor gammal tvättbalja av koppar, där vi förvarar ved. Vi tömde den, lade trissan i tre lager sopsäckar, som vi sedan kunde lägga i kopparbaljan. I sopsäckarna har vi vatten och ett ämne som förhoppningsvis gör att den inte spricker. Jag är inte helt säker på att det funkar, att ha trissan i en sopsäck är inte optimalt och jag vet inte om jag har tillräcklig koncentration av ämnet men det är värt ett försök. Jag ber att få återkomma om ett par månader med resultatet.

De två trissor som står bakom baljan kommer uppifrån en gran som vi fällde i vår barkborrejakt. Trissorna kommer 9 meter upp i granen och är 36 cm i diameter men ser små ut jämfört med den andra. Jag nämnde det i ett tidigare inlägg här.

En annan helt annorlunda kul sak som hände på fredag eftermiddag var att Näringsdepartementet twittrade om att de förlänger ett uppdrag till SLU att ta fram och kommunicera kunskap om mångbruk. Vad är det för kul med det kanske ni tänker? Jo, de taggade oss i tweeten och det gjorde de rätt i, vi är starkt för mångbruk, ja till och med en del av det. Lyssna gärna in vårt poddavsnitt 54, som handlar om mångbruk. Räkna med oss, vi är på!

Skogspodden supportar mångbruk