Vårt Sisyfos jobb fortsätter

Som vanligt började vi vårt skogsarbete i morse med att åka upp till avverkningen för att titta till den. Vi har stort förtroende för förarna, men vi tycker om att ha näta kontakt med dem och på så sätt kunna lösa små utmaningar innan det blir problem av dem. I dag var det väl inget speciellt förutom en sluttning som är rätt brant och där Henrik (som kör en av skördarna) inte trodde att han skulle nå alla träd så vi erbjöd oss manuellfälla de som blir kvar. Vi kom överens om att vi åker upp till honom i morgon bitti för då har han hunnit fälla dem som han når. Får se om det blir några kvar, han kanske når alla.

Det vi noterade var att virkestravarna växer och nu får nog vår köpare börja kort bort timmer, annars blir det fullt.

Travar

Sen fortsatte vi med vårt Sisyfos jobb och det är våra vindfällen jag tänker på förstås. Idag började vi på de hyggen där det ligger så pass många att vi ska ta hjälp av en skördare att arbeta upp dem. Men vi kapar loss dem eftersom skördaren har svårt att kapa dem när de ligger på backen. Han kommer inte åt ordentligt och det är stor risk att han förstör kedja och maskin helt enkelt. Jag kapade och Bosse gick efter och mätte och markerade stamblock, i de fall de dög till det. Tyvärr var det förre än vad vi räknat med, men några blev det.

Vindfällen
Bosse mäter och markerar stamblock
Den största tallen

Bilden ovan visar vad jag tror är den största tallen jag kapade loss. Mitt 18-tums svärd ser rätt litet ut jämfört med den gigantiska tallen. Man måste förstås vara försiktigt när man kapar loss vindfällen. Jag är långt ifrån någon expert, men tycker själv att det går bättre och bättre. Jag tror det viktigaste är att stå på rätt sida av trädet, dvs stå så att stammen ska kunna slå åt något håll utan att du får den på dig. Ofta kan det vara svårt att avgöra vilken håll stammen kommer att röra sig men står du så att du har kroppen mot själva rotvältan så kan stammen passera fritt förbi dig om den skulle slå åt ditt håll. Blev det där begripligt? Alltså, om då står vid toppen på tallen ska du stå på vänster sida om stammen och hålla sågen lite till höger om dig.

Det hände faktiskt i förra veckan att stammen rörde sig ca en meter när jag kapade loss den men eftersom jag stod som jag gjorde så åkte den bara förbi mig. Swish sa det och det var nyttigt att se. När jag kapar gör jag ett instick och lämnar en del material på ovansidan och undersidan, för att sedan kapa ovanifrån. Hoppas jag gör rätt, men ni ska inte lyssna på mig för jag har bara AB motorsågskörkort. För detta ska man ha C kortet, måste ordna det. Man får jobba i sin egen skog utan kort, men jag tycker självklart att man ska ha det ändå.

Vi kapade nog upp 40-50 stycken och det hade börjat mörkna när vi slutade. Tyvärr sprätter det ofta upp små stenar och jord på barken vid vindfällen och det märktes efter ett tag, det blev en ordentlig filning när vi kom hem.

Filning