Solceller är lönsamt och smart – skaffa nu!

För knappt två år sedan installerade jag solceller på vårt hus i Mälarhöjden. Eller de gick i drift då. Själva projektet att skaffa solceller startade nog drygt 1,5 år innan dess. Det tog sin lilla tid men det var det värt för nu producerar de el för fulla muggar. Jag tog in ett antal offerter som jag jämförda mot varandra och det var svårt förstås att hitta rätt men en artikel i tidningen ”Ny Teknik” fick mig att fastna för Uppsala solenergiprojekt. Det visade sig att det finns en eldsjäl i Uppsala som tyckte utvecklingen gick för långsamt så han tog kontakt med sina grannar och lyckades få ihop så många att han kunde få till en riktigt bra avtal med en leverantör. Eldsjälen heter Jonas Nordström och efter han fått hela sitt kvarter att installera solceller började han även projektera andra installationer av solceller. Han hade lärt sig så mycket att han kunde projekteringen riktigt bra. Jonas hade ett samarbete med en annan firma som sedan gjorde själva installationen av anläggningen.

Varför tog det så lång tid? Ja, just det här att det ofta verkar vara en person/företag som gör själva projekteringen och en annan firma som installerar kan ju väcka lite varningssignaler. Man vill ju inte hamna i en situation om det går snett att två parter skyller på varandra så det tog lite tid att hitta rätt. Det är också många olika parametrar att ta hänsyn till, vilken effekt ska du installera, vilken typ av solceller, i vilka väderstreck osv. Sedan tog bygglovet sju månader att få. Numera krävs det inget bygglov för solceller (om inte huset ligger inom något kulturhistoriskt intressant område) men när jag sökte så krävdes fortfarande. Och varför det tog sju månader att få bygglov för svarta solceller på svart plåttak är obegripligt för mig så det lämnar jag därhän.

Det vita huset med svart plåttak är vårt och där ser man solcellerna. Bilden kommer från när grannen skulle sälja sitt sitt hus. En drönarbild från fastighetsmäklaren.

Jag valde en lösning med 40 stycken paneler som sitter i alla 4 väderstreck. Det är nog inte så många som har det, men jag gick all in. De paneler åt söder ger förstås mest energi men även de mot väst/öst bidrar och på sommaren när solen går upp tidigt och ned sent så ger även panelerna mot norr en del.

Solceller

Hur mycket energi ger det då? Jo, varje panel ger 320 W så min installerade effekt är 12,8 kW och det har gett det senaste året ca 9 400 kWh. Det är lite lägre energi på den effekt jag har installerad på min breddgrad men det beror på att jag har paneler åt alla väderstreck. Sedan 2005 har vårt hus en bergvärmepump som uppvärmingskälla och vi drog ungefär 13 400 kWh innan solcellerna så nu nettoköper vi endast ca 4 000 kWh på ett år. Det är inte så dumt tycker jag. Innan bergvärmen hade vi en elpanna och drog då runt 27 000 kWh så totalt har minskningen i energiåtgång varit stor.

Det skulle vara kul att komma ned till noll i energiförbrukning men då krävs nog några fler solceller. Det funkar så att det jag producerar använder jag själv i första hand och om det blir överskott (som det ofta blir på sommaren) så säljer jag överskottet. Men bäst ekonomi är att producera och använda själv. Därför kör vi numera diskmaskinen och tvättmaskinen i första hand när solen skiner. Efter några mulna dagar börjar det lukta bäver i tvättstugan…

Växelriktare, som gör om likström till växelström

Elpriset avgör hur snabbt man kan räkna hem en sådan här investering men jag känner att det här är rätt att ha om man har ett tak som det funkar på. På kvällarna brukar jag och min fru ta en promenad i villaområdet där vi bor och jag kan bli förvånad över hur få som har installerat solceller. Där vi bor är det bara ett fåtal som installerat, det borde vara fler. Om du är sugen, tveka inte att sätta igång och ta in offerter. Eller börja med att lära dig och skaffa kunskap. Några bra ställen att börja på är Bengts villablogg, den hittar ni här. Bengt Stridh är nestorn inom solceller i Sverige, in och läs hans blogg. Om man gillar poddar så rekommenderar jag Solcellskollens podcast. Erik Wallnér driver den och han har även en hemsida med massor av bra information, som ni hittar här. Kika också in på den nya sidan Hemsol.se , där finns också massor av bra information. Lycka till!