Besök i skogen

Idag när Bosse och jag höll på med vår nya hobby (röja vindfällen) fick vi besök i skogen av Ove. Han är en skogsgranne i Gusselby med många strängar på sin lyra (bl a dikesrensning) och ibland kommer han förbi och pratar lite skog med oss när vi är ute och jobbar. Den här gången kikade vi på en dikesrensning som han ska hjälpa oss med och det var ett trevligt avbrott. Nu är i och för sig alla avbrott, vid det här laget, när man hugger vindfällen trevliga men Ove har alltid någon anekdot eller kul historia att berätta så det är alltid kul att träffa honom. Han har även hjälpt oss röja vindfällen tidigare.

Ove och Bosse

Annars rullade jobbet på helt ok idag. Vi trodde vi skulle kapa upp sex vindfällen men det visade sig vara uppemot 15 stycken, men det gick vägen också. Det var några som låg ordentligt i spänn, se nedan.

Spänning
Spänn nr två

Det vi brukar göra då är att bara markera kapställe vid rot och uppåt för att sedan börja kapa stammen uppifrån och på så sätt minska spänningen i stammen successivt. Lika genialt som enkelt!

Det här hygget sådde vi våren 2018, när det var så torrt. Vi hade nog lite tur för vi sådde så fort vi kunde, vilket var i början på maj för våren var sen det året. Men det kom något regn innan torkan slog till på allvar och våra frön hann slå rot så det ser ut att bli en riktigt fin föryngring här. På vissa ställen har vi också sått utan markberedning, det brukar vi göra om det är ytfuktigt och vitmossa.

Tallplantor
Mera tall och en gran

Det här bli bra, för senare i veckan ska vi spela in en ny podd om sådd. Ett ämne som vi kan prata om hur mycket som helst. Vi tror oss märka ett ökat intresse kring sådd också, häromdagen beställde min far frö (till nästa säsong) och enligt leverantören så har deras försäljning ökar markant av frö och han trodde vi har en del i det. Vi hoppas det för vi gillar sådd mycket. Och snart ska vi även spela in en film om sådd som ska bli vårt Magnum opus!