Friterade granbarkborrar någon?

Det har varit rätt intensivt den senaste veckan, som det alltid är när våren kommer. Vi har varit lite stressade av alla vindfällen och det har gjort att vi tappat lite tid för övrigt skogsarbete men nu är vi på gång igen. Tror jag.

En liten speciell sak som var riktigt kul som vi gjorde förra veckan var att vi spelade in en film. Eller det blir nog flera små filmer snarare. Vi har sedan tidigare ett antal filmer om våra skogsbruksmetoder på Youtube och de är väl ok tekniskt sett men inte mer. Den här gången bestämde vi oss för att ta hjälp av ett proffs och det var mycket spännande. Jag skrev ett manus som vi bollade mellan oss en del och vi fick en del tips som vi tog till oss och i onsdags förra veckan spelade vi in filmerna. De handlar om beskogning och nu på fredag ska jag titta på resultatet och det ska förstås bli spännande. Några bilder från inspelningen nedan.

Bo och Per
Per och Skogspoddens sårör
Jojje Borssén och Bosse
Bosse och Jojje, som flyger en drönare

Jag lärde känna Jojje Borssén, som vår proffsfilmare heter, på träningslägret jag och min fru var på Playitas. Jojje, som har startat och driver flera företag bl a Acadyme som producerar online kurser och föreläsningar, är inte bara en entreprenör utan också en duktig idrottare med bl a 10 Ironman under bältet.

Men vi roade oss inte bara med att spela in film, vi satte upp fem stycken granbarkborrefällor också. Det var en byggsats som kom och det blev lite legobyggande innan vi hade dem på plats. Vi valde att sätta en på ett nytaget hygge från vintern där vi har gammal granskog i närheten. Två satte vi i en ungskog, också nära ett par äldre granpartier där vi haft skador och de sista två i en annan plantskog, också nära ett par partier med gammal granskog där vi haft skador.

Bosse bygger fälla
Fällorna

Man ska placera fällorna på hyggen minst 30-40 meter från den växande skogen. Jag har hört att det får gärna vara 50 meter från skogen. Man vill ju inte locka in granbarkborrarna i den äldre skogen utan de ska lockas in i fällan av ett feromon, som man placerar i fällan. Sedan ska borrarna flyga in i fällan och bli kvar där, är tanken. Det här är nytt för oss så det blir spännande att följa. Läs gärna här vad Skogsstyrelsen säger om fällor.

En bra sak med de här fällorna är att vi kan se hur aktiva de är och när svärmningen startar. Det ser vi på antalet borrar vi fångar. Men frågan är vad vi ska göra med dem? Pratas det inte en del om att vi borde äta mera insekter? Jag tycker jag har läst en del om det och det kanske går att sälja dessa för 1 000:- kilot eller så? Kan ju bli en riktigt bra affär! Friterade granbarkborrar någon? (trodde jag var först med detta men det var jag förstås inte. Läs om detta här).

Vi smög igång vår beskogning också och det var skönt. Det är hela vårens kanske viktigaste skogsåtgärd och år ska vi även ned till Småland och så en del så det var dags att komma igång. Och den här veckan fortsätter vi förstås, med en del plantering av gran men framförallt sådd av tall och gran. Just nu använder vi en blandning med 80% tall och 20% gran och vi försöker ytså så mycket som möjligt.

Bosse sår