Den sextandade och den åttatandade…

Idag började vi med att titta till vårt fångstvirke. Det är brännved och en del massaved som vi låtit ligga kvar i vältor i skogen för att de ska dra till sig granbarkborrar. Sedan vid lämpligt tillfälle så kör vi ut virket ur skogen och då blur vi av med de borrarna och dess avkommor.

Nu finns det två olika granbarkborrar, den sextandade och den åttatandade. I dagligt tal när man pratar om borrar så menar man den åttatandade, det är den som är värst.

En åttatandad granbarkborre som bygger en modergång ser ni ovan. Det är från den här högen.

Vi hade en hög brevid med klenare virke, se bild nedan.

Där hade vi fått besök av den sextandade. De bygger ett annorlunda gångsystem, mera som en stjärna, inga långa modergångar.

Enligt Bosse, min far, så brukar det se ut så här, att den sextandade går på det klenare virket medan den mest förstörande åttatandad går på det grövre virke.

Det stämde när vi senare började hugga upp ett rätt grovt vindfällen.

Det var fullständigt angripet av (den åttatandade) granbarkborrar.

Nu är det uppkapat och kommer snart att hamna bland fångstvirket. Den var så grov att jag passade på att kapa upp två mindre bord jag tänkte ha på uteplatsen.

Kan bli riktigt bra!

Sen var det ett gäng vindfällen till att hugga upp och några av dem var redan angripna. Gäller att vara på hugget nu och få ut allt i tid.

På ett ställe där vi haft problem tidigare har min far sprayat på lite vit färg för att lättare se eventuella angrepp. Missade att ta en bild på det tyvärr men lade upp en liten händelse på Instagram om ni är intresserade. Skogspodden heter vi där.