Rundvandring i trädgården

Gården i Bergslagen, som min farfar köpte 1958 har, som de flesta gårdar, en större trädgård. En trädgård som man skulle kunna lägga hur mycket tid som helst på men i de flesta fall så prioriterar vi skogsarbete. Men, med tanke på den tid vi lägger ned i trädgården så är det riktigt fin. Jag tror vi, eller framförallt mina föräldrar, har hittat ett bra förhållande mellan insats och resultat i trädgården. Min mamma är duktig och intresserad av växter så i olika omgångar har det odlats en hel del där och nu är det mycket vackra blommor som kommer upp.

I veckan gjorde vi ett ryck och jobbade i trädgården en dag. Vi passade på när vi hade hjälp av Klas. Han får göra de tunga jobben, såsom att släpa bort ved som blivit liggande i något hörn av trädgården.

Klas visar fin teknik med lien

Bosse röjde bland bärbuskarna.

Bärbuskar

Bärbuskarna är en guldgruva. Jag vet inte hur många det är, jag gissar runt 60-70 stycken. Röda och svarta vinbär, alla möjliga sorters krusbär och ett par buskar med vita vinbär. Min fru och jag brukar plocka en hel del i augusti varje år. Vi fick ihop över 30 kg förra året och det mesta gör vi sylt av och använder på gröten. Det räcker oftast fram till nästa skörd. Svarta vinbär är en favorit. Visste ni att det finns ett ämne i svarta vinbär som är prestationshöjande? Läs mer om detta här om ni är intresserade.

Det finns också många äppelträd, runt 25 kanske. Häromveckan planterade min far ytterligare ett, det blev en Gul Richard. Ett riktigt fint äpple, som jag tycker smakar lite melon. Annars är mina favoriter Gravensteiner, Cox Pomona och Aroma. Saftiga, hårda och syrliga. När det är bra äppelår brukar vi musta. Vi har ett jättefint Gravensteiner hemma på vårt tomt i Mälarhöjden. Trädet är jättestort och vid bra äppelår så kan vi lugnt plocka 80 kg bara från det trädet. Och alla träd på Gusselborg ger ju hur mycket som helst. Men, det är ju inte alltid det blir så mycket skörd. Förra året hade vi i princip inga äpplen i Mälarhöjden men i Bergslagen var det helt ok. Jag tror det kom en köldknäpp precis vid blomningen så att pollineringen misslyckades. Bina flög helt enkelt inte. Vi hoppas på bättre skörd i år.

På gården finns också en vacker Lindberså.

En lindberså

Det växer så det knakar i naturen nu. Våra små gångstigar som finns runt om på gården har i vissa fall blivit helt överväxta. Men inte värre än att en häcksax kunde ta fram dem igen. Se klassisk före-efter bild nedan:

Före
Efter

För några år sedan skaffade vi en gräsklipparrobot (han heter Pre, efter Steve Prefontaine) och han klipper i fruktträdgården. Det har underlättat en hel del, just där var det rätt knöligt att klippa gräset för en del grenar på äppelträden var så låga så det blev lite limbo när man körde klipparen där. Det fixar Pre galant.

 

Pre klipper här

Bilden nedan är drygt två veckor gammal, men så här såg det ut när äppelträden blommade.

 

Blommande äppelträd

Det var en liten rundvandring i trädgården. I filmen nedan, som är film 15 i vår serie ”Vårt sätt att beskoga” skymtar gården från luften i början. Om ni vill se resten av filmerna så finns de i en spellista här.