Det går bra nu…

Lite väl varmt i skogen nu. Idag var vi uppe och nosade på 30 grader och det ska bli likadant i morgon. Det man kan göra i skogen begränsas. Att röja är knappast gångbart, om man inte vill slita ut sig helt. Och nu börjar det bli så torrt också så man vågar knappt använda maskiner längre. Nåja, vi har sysselsatt oss med en del annat. I går tömde vi våra 10 granbarkborrefällor. I de som stod på vårt nya hygge hade vi bra fångst, jag gissar runt en deciliter och det ska motsvara ca 4 000 borrar. Men vi hade fem fällor på ett äldre hygge och där var det sämre så vi beslöt oss att flytta fällorna till det nya hygget så nu har vi alla 10 där. Totalt har vi fångat ca 100 gram borrar och det är ju en bra början.

8-tandade granbarkborren

Vi passade också på att gå runt och leta efter nya angrepp på den stående äldre granen men som tur är såg vi inga nya angrepp. Bosse har sprutat på vit färg på ett antal äldre granar som står intill en liten lucka som uppstod när vi avverkade skadade granar i vintras. Den vita färgen gör det lättare att upptäcka borrmjölet är tanken men inget mjöl i sikte än så länge. Men nu under sommaren så räknar vi med att kontinuerligt leta efter angripna träd. Mängden barkborrar i fällorna gör också att vi kan se när aktiviteten ökar.

Det kan man också se på Skogsstyrelsens hemsida, där de har diagram över antal fångade borrar per fälla för många order i landet. Läs med om detta här.

Vit färg gör det lättare att upptäcka angrepp

Efter vi spelat in månadens podd, åkte vi på en demo i skogen. Det var Alstor som visade upp sina smidiga maskiner. Riktigt kul att se, ett Svenskt företag som sålt ca 1000 maskiner sedan start och de har både skördare, skotare och kombimaskiner. Nu har vi konsekvent valt att inte ha maskiner själva, den största maskin vi har är våra motorsågar, men man blir alltid lite sugen på att kunna fälla och kanske framförallt, köra ut sitt virke själv.

Efter demon besökte vi en god vän som bjöd på lunch och en rundvandring i sin skog, så vi hade en trevlig och social dag i skogen. Med avstånd till alla förstås och inga handhälsningar, vilket jag börjar vänja mig vid nu, men det kändes mycket konstigt i början.

Dagen avslutas mindre bra, jag hittar inte mina nycklar! Jag är, tycker jag själv, extremt noggrann med nycklar och viktiga saker hemmavid (såsom glasögon, verktyg mm) och har satt i system att alltid lägga prylar på samma ställe så jag slipper leta men av någon anledning funkar det inte alltid när jag är i Bergslagen. Så när vi kommer hem så upptäcker jag att mina nycklar är borta och under tiden jag letar som en galning efter dem överallt så kommer det ett sms från min fru att Lidingöloppet är inställt och att New York Marathon är inställt i höst. New York var planerat till den 1:a november och det var 50-års jubileum för det loppet i år. Det lopp som vi sett mest fram emot under hela året. Det går bra nu…

Det här ska vi inte göra i höst.