Här börjar alvaret

För min del började alvaret i Karlevi, straxt sydost om Färjestaden. Jag pratar förstås om alvaret på Öland, ett stort område på södra Öland som mestadels består av hedmark. Knappt några träd, men en hel del buskar och en massa gräs. Det är mycket platt och även om det låter enformigt så är det betydligt mera omväxlande än vad man kan tro. Ett eldorado för fågelälskare är det också.

I veckan som gått var min fru och jag ett par dagar på Öland och jag passade på att utforska alvaret en del. Det finns flera vandringsleder och jag beslöt mig för att springa några av dem. Jag började med ”Stora Alvarleden” som går från Karlevi till Resmovägen.

Där fortsätter man mot Örnkullen, som är en liten höjd. Även om den bara är några meter så har man plötsligt en fin utsikt över alvaret. Jag gissar att örnen är vanlig där och lustigt nog såg jag en stor svävande rovfågel i skyn just där. Nu är inte jag någon fågelexpert, långt därifrån men jag gissar att det var en örn.

Efter några kilometer kommer man ut på Gösslundaleden. Där fick jag sällskap av några tystlåtna individer. Jag frågade om de ville slå följe men fick inget riktigt besked så jag fortsatte vidare ensam.

Efter Gösslundaleden passerar man en väg till och fortsätter mot något som heter Tingstads flisor. Det är ett gammalt gravfält från brons/järnåldern.

Efter flisorna fortsätter man ut mot den gamla banvallen, den delen heter ”Mörbylångaleden”. Det har alltså gått järnväg på Öland men driften upphörde 1961. Men en del fina banvallar finns kvar där man nu kan gå/springa.

När jag var här hade jag sprungit runt 30 km och det var riktigt varmt 27-28 grader och vattnet hade tagit slut så jag började bli lite trött. Men nu var det inte långt kvar för min fru och svärmor mötte upp vid Skärlöv och då var det fint med en banan och lite vatten.

Färdigsprungit för idag

Den här turen kan jag varmt rekommendera. Går lika bra att gå som att springa. Just den vägen jag tog blev ca 32 km, men det går utmärkt att fortsätta vidare och då kommer man till skulpturleden bl a.

ca 32km

Här finns bra materiel för den som vill planera sit eget äventyr på alvaret.