Poddinspelning och gallringsuppföljning

I vintras gjorde vi en hel del gallringar, ca 20 hektar, och nu var det dags för oss att följa upp resultatet och prata om det i en podd. Då passade vi på att bjuda in Anton Holmström, som kom på besök i veckan. Det är honom ni ser på bilden ovan när han förbereder sin drönare för en flygning.

Anton jobbar på ett mycket spännande företag som heter Katam. Det är ett liten och innovativt företag som sysslar med olika applikationer för att mäta skogen. Företaget har sina rötter i Sony-Ericsson i Lund. När de lade ned så startade några driftiga personer upp det här spännande företaget istället. Deras mest kända produkt är en app som du laddar ned i din smartphone, där du sedan använder appen till att mäta din skog genom att filma den. Du går en slinga och filmar, appen räknar sedan fram stamantal, volym, grundyta och medeldiameter bland annat. Jag har träffat dem förut, på SkogsElmia förra sommaren. Då intervjuade jag företagets VD, Krister Tham. Här kan ni lyssna på det om ni är intresserade (avsnitt 53), det är ett avsnitt som enbart handlar om digitalisering inom skogsbruket.

Anton demonstrerar KATAM appen i fält

Anton visade hur man med hjälp av appen mäter sin skog och hur snabbt resultatet kommer upp. Helt fascinerande!
Nu krävs det en del vana och en välröjd skog om det ska gå snabbt men precis efter en gallring så är ju skogen ganska ren från buskar och sly och då går mätningen bra.

Med Antons hjälp mätte vi upp ett ental provytor i flera olika bestånd som vi har gallrat i vinter och tekniken funkade fint. Vi är mest intresserade av stam/hektar, det är den siffra som vi mycket styr efter. När det gäller gran så är vårt mål att bara gallra en gång och vi vill ligga på 950-1100 stam/hektar efter en gallring. Det blir alltid lite självgallring men de flesta står kvar och granen kan stå tätt.

Anton visade också ett annan KATAM programvara där man använder en drönare som flyger över beståndet i en förutbestämd bana och tar en massa kort. Med hjälp av dessa kort analyserar programvaran en hel det data, bl a får varje träd i referenspunkt i form av en GPS punkt och varje träd blir också mätt på höjden och man får fram en massa annan data. Det går också att kombinera de här mätningarna i appen i sin telefon och drönarmätningen.

Detta pratade vi om och en del annat, lyssna på avsnittet om ni vill höra mera, Det är avsnitt 70 och kommer ut på fredag 28:e augusti.

En annan person som också är med i avsnittet och pratar gallring är min kusin Jonas. Han  är inköpare på BillerudKorsnäs och har stor erfarenhet av skogsbruk. Det blev en bra intervju, Jonas är duktig på att förklara skogsbruket pedagogiskt. Det vi pratar med honom om är skillnaden mellan att använda beståndsgående skördare jämfört med stickvägsgående skördare. Som så ofta finns det både för och nackdelar med de olika koncepten och det tar vi hjälp av Jonas att bena ut.

Jonas och Bo pratar gallring

Vi har hunnit med en del annat också men det ber jag att få återkomma till.