Digital skogsmätning

Jag skrev i ett tidigare inlägg att vi haft besök av Anton Holmström från Katam, som demonstrerat vad de kan inom digital skogsmätning. Nu har jag fått en del material som verkligen visar hur långt de kommit. Titta bara på ovanstående bild. Det är ett bestånd där vi i vintras högg bort granen och behöll tallen. Vi hade en del skador av granbarkborren och tallen är stamkvistad och hela beståndet, som är en T24, är mycket fint och är 57 år.

Bilden ovan visar resultatet från en drönarmätning. Det man ser är alltså antal stam per hektar i varje del av beståndet, vilket jag tycker är en stor fördel jämfört med om man själv tar ett antal provytor. Själva mätningen går till så att Anton skickade upp en drönare, som sedan flyger en förinställd bana över beståndet och tar en massa foton. När detta är klart, laddar man upp filen till ett program som Katam har, som sedan presenterar datan som ni ser ovan. Mycket smidigt och ingenjörsmässigt! Nedan ser ni när Anton startar drönaren vid beståndet ovan.

Hela mätningen tog nog inte längre än 7-8 minuter och då är ändå beståndet knappt fem hektar

Ett annat exempel nedan:

Bilden ovan är från en första gallring i två olika bestånd. Ett blandbestånd och ett granbestånd är det. Även här ser man att antal stam per hektar varierar en hel del. Ett område som är lila i den södra delen av bilden är helt ogallrat.

De här bilderna ger en fantastisk överblick över beståndet. Perfekt att göra som en utvärdering efter en gallring så att man kan göra en ännu bättre planering och utförande av gallringen nästa gång. I stort sett tycker jag det ser bra ut, alltså gallringsresultatet. Vi ligger runt 700-900 stam/hektar på en stor del av ytan och det är bra. I den rena granskogen, som är den del söder om basvägen på bilden, kommer vi bara gallra denna gången och där ligger vi idag alltså på runt 800-900 samt över 900 på vissa delar. Det är bra, vi vill att granen ska stå tät. Det får gärna vara uppemot 1100 granar/hektar efter den enda gallringen så vi kunde ha det något tätare.

Den del som är i huvudsak norr om basvägen är ett blandbestånd med övervägande andel tall. Där räknar vi med att gallra ytterligare en gång och nu är stamantalet runt 700-900 och det är bra. Efter en andra gallring, vilket förstås ligger en bra bit bort i tiden nu, så ska vi ned till 550 stam per hektar och det finns nog bra förutsättningar för det. Det kanske är något glest på några ställen men det finns någon blötmark i området också.

Anton visade också deras app, där man mäter med sin smartphone. Nedan ser ni resultat från den mätningen (om ni klickar på länken får ni upp en pdf fil med sammanfattning)

KATAM™ Forest 40

Exemplet ovan är bara tre mätningar i en begränsad del av beståndet och gjordes i demonstrationssyfte, skulle vi göra en heltäckande mätning skulle vi ta flera ytor men den visar kraften i de här digitala verktygen. Man kan också ladda upp resultatet direkt in i sin digitala skogsbruksplan.

Ja, vi har nog bara sett början på digitaliseringen i skogsbruket och vill ni vara med på resan så rekommenderar jag att ni lyssnar i på vårt senaste avsnitt av Skogspodden, ”avsnitt 70 – Gallringsuppföljning och digital skogsmätning”. Ni hittar avsnittet här.