Varför röjer vi så lite?

Bilden ovan är från Skogsstyrelsens Äbin rapportering och visar andel röjda provytor i Sverige. 80% är oröjt på nationell nivå och det är ju en mycket hög siffra. Det varierar förstås över landet och jag kikade på några ställen som jag har anknytning till och i Malingsbo i Bergslagen ser det ut så här:

Ungefär som landssnittet. Om vi kikar på Vimmerby så ser det bättre ut:

Där börjar vi närma oss hälften röjt och jag letar man så hittar man säkert ännu mera röjt på sina ställen (jag hittade bl a i Kronobergs län ett område med 64% röjt). Men det är fortfarande väldigt mycket oröjt och kommer ni ihåg Skogsstyrelsens rapport som kom i januari i år och som heter ”Skogsskötsel med nya möjligheter” och som beskriver 88 åtgärder för att öka tillväxten med 20% Av alla åtgärder så är det tre huvudområden som anges som allra viktigast och de är:
1) Aktiv klövviltsförvaltning
2) Bästa möjliga skogsodlingsmaterial
3) Skogsskötsel för hög och värdefull tillväxt

Punkt tre ”Skogsskötsel för hög och värdefull tillväxt” innebär bland annat att plantera, röja och gallra vid rätt tid och på rätt sätt.

Så röja är ett av de allra viktigaste sakerna att göra i sin skog men ändå så ligger vi efter. Varför gör vi det? Förklaringen är kanske är så enkel som att röja kräver vilja, mod och uthållighet. Och en bra utrustning och mycket tid. Det kräver en hel del att hinna med sin röjning och även skogsnördar som mig & min far ligger efter med röjningen. Och jag känner andra personer som är mycket entusiastiska och duktiga skogsägare som också ligger efter så känn er inte nedslagna om ni också har oröjda skiften som väntar på en röjsåg.

Vi bestämde oss för att köpa in en del röjning (ok, ganska mycket) som jag skrev om i mitt förra inlägg och det känns väldigt bra att vi har hittat Jan och hans team. Vi passade på att intervjua Jan Blomkvist som vi köpt röjningen av och som driver en skogsvårdsfirma som jobber mycket med röjning, till podden.

Det blev en intressant pratstund och han berättar bland annat att det är många som vill ha hjälp med röjning och att de tvingas säga nej till jobb. Det stämmer med vad jag hört från andra skogsägare, att det är svårt att hitta kvalificerade skogsarbetare. Och det blir bara svårare och svårare för återväxten är inte jättestor direkt. För den som tycker om skog och natur och kan tänka sig ett fysiskt arbete så lär det finnas hur mycket jobb som helst.

Jan tipsar också om vad man ska tänka på när man röjer. Han säger bland annat något tänkvärt, den bästa röjning är den som blir av. Ja, så enkelt är det ju och hinner man inte med så undersök hur man kan köpa in tjänsten. Och gå gärna med ut och ge dina instruktioner om hur du vill ha det. Ett tips är att skriva ned instruktionerna, för då tvingas du tänka efter själv hur du vill ha det. Intervjun med Jan kommer i nästa podd som släpps fredag den 30:e oktober.

Skogsstyrelsens rapport ”Skogsskötsel med nya möjligheter” hittar ni här och vill ni hellre lyssna på oss när vi går igenom rapporten så har vi en podd om det som ni hittar här.