För 500 år sedan rann blodet på Stortorget i gamla stan

I går var jag och min fru på en liten rundvandring i Gamla stan med anledning av 500 år sedan Stockholms blodbad. Det var historikern David Lindén som guidade oss och berättade om händelserna i Stockholm och Stortorget i Gamla stan 7-9 november 1520, dvs Stockholms blodbad. David har ganska nyligen släppt en bok i ämnet så han kan det bra och han berättade med stort engagemang om händelserna som ledde fram till blodbadet. Lite extra intressant att höra om händelserna precis 500 år senare på samma plats där det skedde.

I somras var vi på Kalmar slott som då hade en utställning om Gustav Vasa så vi var lite pålästa om blodbadet men vi fick lära oss många nya saker. David berättade bland annat att man får gå så långt tillbaka som Kalmarunionen 1397 för att spåra upprinnelsen till Stockholms blodbad. Men om vi snabbspolar fram till 1520 så det som hände var att Kristian II anföll Sverige med en stor här (6000 – 7000 legoknektar) och hade framgång men lyckades inte inta Stockholm. Efter förhandlingar och med löfte om amnesti till de svenska motståndarna så slöt man fred och Kristian II kunde utropa sig till kung av Sverige, vilket var något han blivit lovad och trånat efter länge.

Utställningen om Gustav Vasa på Kalmar slott heter ”Gustav Vasa talar ur skägget” slutar idag på Kalmar skott men visas på Dalarnas museum i Falun 5:e december – 8:e mars och rekommenderas starkt. Här kan ni läsa mer om den och följa Gustav Vasas vlogg.

Det blev stor kröningsfest i Stockholm på slottet Tre Kronor. Festen varade tre dagar men den fjärde dagen, 7 november 1520, blev alla adelsmän och övrig elit som deltagit på festen kallade till den stora salen på slottet där de blev anklagade för kätteri. Bakgrunden till det var en del gammalt groll som kom upp i dagen, bland annat rivningen av en borg vid Stäket (väster om Stockholm). Och blev man dömd som kättare så gällde inte amnestin och för att göra en lång historia kort så blev minst 82 personer halshuggna och hängda den 8-9 november 1520.

Man började med biskoparna, sedan följde adelsmän, deras fruar och tjänstefolk. Att man vet att det var minst 82 personer som miste livet var att man har kvar fakturan/räkningen från bödeln, berättade David. Jag har också läst att det kan ha varit betydligt fler som fick sätta livet till. Hela händelsen verkar ha gått överstyr då man började plocka in folk från publiken (som var ditkommenderade) och halshögg även dem.

En som blev avrättad var Erik Johansson, dvs Gustav Vasas far. Han hade lämnat slottet men när han såg att det var ett stort möte i slottets stora sal den 7:e november så trodde han att det var viktiga överläggningar som han missade och begav sig tillbaka till slottet och bankade på dörren och krävde att bli insläppt. Kristian II blev inte långvarig som kung i Sverige. Gustav Vasa ledde motståndet mot honom och lyckades få med sig en gäng pigga dalkarlar och valdes som kung 6:e juni 1523 i Strängnäs.

Historia är intressant, särskilt när man börjar se hur saker hänger ihop. Jag hade inte koll på att Stockholms blodbad och att Gustav Vasa blev kung hängde ihop innan vi såg utställningen på Kalmar slott. Och med visningen på Stortorget lades ett par pusselbitar till på plats. Nu är jag inte så bevandrad i det här ämnet så om något jag skrivit inte skulle stämma så är det inte helt otroligt. Men Gustav Vasa var en imponerande man. Han var alltså kung i 37 år och dog en naturlig död, trots att han levde och verkade som kung under en otroligt turbulent tid med massor av fiender och faror.

Vi försöker ta del av Stockholms kultur och nöjesliv men det här året har det varit lite svårare än normalt. Men en sådan här utomhusaktivitet kändes säkert, vi får hålla koll på flera sådana här. Stockholm är vackert och utbudet är enormt. Ofta när vi gått på något museum eller utställning brukar vi gå och ta ett glas kulturvin. Nu fick vi ta vinet hemma men det gick bra det också. Nu ska jag läsa in mig på Stockholms blodbad i detalj i Davids bok!

Ålpelaren i Storkyrkan i Gamla stan. Det finns en koppling till Stockholms blodbad.