Gott nytt år!

Många år bara försvinner utan att lämna så mycket avtryck kanske men 2020 är inte ett sådant år. Sällan har vi väl sett fram emot ett nytt år som vi gör nu. Hela 2020 har gett oss olika utmaningar och vissa grupper har hamnat i rampljuset ordentligt. Regeringen och några viktiga myndigheter såsom FHM och MSB har verkligen fått visa sin kompetens och sitt ledarskap. Eller brist på…

Hur har jag och min familj främst påverkats? Alla sociala kontakter har dragits ned till ett minimum, inga resor utomlands och väldigt begränsade resor inom Sverige, min fru jobbar bara hemifrån numera, mina döttrar har det mesta av undervisningen på distans, vi vågar knappt träffa våra föräldrar längre, inga restaurangbesök, inga teater, museum eller andra kulturella aktiviteter. Ja, listan kan göras lång och det finns många som är betydligt mera drabbade än mig och min fru. Tänk vad många som har blivit av med sina jobb eller ännu värre, förlorat någon anhörig i Covid. Vi har klarat oss bra, jag tror våra mammor är nog de som lidit mest av pandemin genom att de tvingats minska sina sociala kontakter dramatiskt.

Jobbet i skogen har i princip rullat på som vanligt. Inte helt, en del exkursioner och träffar har ställts in men allt vårt vanliga röjande och skogsvårdande går ju att göra som vanligt. Och både jag och min fru tränar mycket utomhus och det har ju gått bra. Faktum är att i antal träningstimmar är 2020 all time high för mig, med bred marginal (578h). Och det gissar jag är för många andra också. Jag har aldrig sett så många människor som promenerar, springer, vandrar i skog och mark, ofta i sällskap och att samlas för att grilla korv och fika utomhus ser jag ofta numera. En trend som är här för att stanna, hoppas jag!

På tal om utomhusträning så genomförde jag och min fru en kul grej igår. Vi sprang Stockholm virtual rogaining. Vad är rogaining, kanske ni undrar? Jo, en tävlingsform som är lik orientering. Man får kartan med en massa kontroller ca 1h innan start och då får man själv planera sin rutt. Kontroller långt bort ger mest poäng och kommer man i mål efter utsatt tid får man poängavdrag. En sport som föddes i Australien på 1970-talet. Jag och en kompis har flera är kört cykelklassen och i år blev det lite speciellt beroende på Covid så det blev en virtuell rogaining på så sätt att man fick kartorna hemskickade och så fick man starta när man ville under november-december. Cykelklassen är i denna tävling 4h och löpklassen 6h.

Så i början av december körde jag cykling med en kompis och då blev jag sugen på att köra springaklassen också. Efter några orienteringskompisar tackat nej frågade jag min fru om hon ville hänga på (man är alltid i lag) och tuff som hon är så hakade hon på. Så igår sprang vi i Lännaskogen (söder om Farsta utanför Stockholm) drygt 5h (vi hade en timme kvar men fem fick räcka).

En mycket rolig tävling/träning. Vi hade regn hela dagen så det blev lite blött men vi är inte gjorda av kristyr så det gick bra och min fru är otroligt stark. Väldigt kuperad bana, men fantastiskt vacker natur. Några bilder och filmer nedan:

Helena springer i Lännaskogen
På slutet, vi börjar bli trötta. Orlången i bakgrunden

 

Ok, nu ser vi fram emot 2021 och jag önskar alla läsare ett gott nytt år!