I fotspåren på Bellman och bävrarna
Så här års brukar vi att dra ned på jobben i skogen av den enkla anledning att dagarna är så korta. Straxt efter kl 14 börjar det mörkna mulna dagar så man hinner inte så mycket. Visst, en del måste göras men de allra flesta förberedelser inför vinterns gallringar och slutavverkningar har vi redan gjort tidigare i höst så nu blir det mindre arbete i skogen en kort period. Redan i slutet på januari ser man ju stor skillnad, då börjar vi se ljuset i tunneln på flera sätt. Jag tänker på lite längre dagar men även det efterlängtade vaccinet närmar sig. Det ska bli intressant att se när våra föräldrar får det, de är över 85 och borde stå högt upp på listan kan man tycka.
Jag passar på att jobba hemifrån och kan lägga lite mera tid på sånt jag inte annars hinner, lunchpromenader längs Mälaren tillsammans med min fru bland annat och nu tänkte jag dela med mig av hur det kan se ut. Mälarhöjden där vi bor ligger i Hägersten, som är en del av Stockholm. Vi har cirka 5-6km in till Södermalm, beroende vilken väg man tar och det finns en hel del intressant kulturhistoria här. Bland annat så höll Carl Michael Bellman till en hel del här, eftersom hans syster var gift med Claes A von Kapfelman som ägde Hägerstens gård.
Eftersom Bellman tillbringade tid hos sin syster och svåger på deras gård i Hägersten så vandrade han också mycket längs Mälaren och flera av hans epistlar innehåller berättelser från trakten. Den mest kända är nog ”Vila vid denna källa”. Den källan ligger ett stenkast från vårt hus och ser idag ut så här:
Den 26:e juli varje år firas Bellman här med såg och spel av en trubadur utklädd i tidsenlig klädsel. Ett trevligt arrangemang! Helt nära ligger också den mycket gamla Bellmanseken.
Fader Höks krog och Klubben (idag Klubbensborg) ligger ett stenkast ifrån källan och ser idag ut så här.
Det lilla röda huset till vänster är Fader Höks krog och det stora gula huset Tornvillan är idag vandrarhem. Man skymtar värdshuset Klubben genom buskaget till vänster i bilden. Hela området, som är en halvö, heter Klubbensborg och är idag en kombinerad camping och vandrarhem och på somrarna är det fullt med husbilar och tält, mestadels från södra Europa lustigt nog. Området är främst nämnt i Fredmans epistel 42 ”Rörande kortspelet på Klubben” och i epistel 49 ”Angående landstigningen vid Klubben i Mälaren en sommarafton 1769”.
På Bellmans tid så tog man sig enklast ut hit med båt på sommaren och häst och släde på isen vintertid. Än idag går det båtar härifrån till Drottningholm och till stan. Tidigare år har jag och min fru köpt årskort så har vi kunnat ta båten hem från stan ibland, vilket har känts mycket trevligt. I år blev det förstås inte så.
När man ändå promenerar längs Mälaren kan man passa på att kika efter bäver också. De är mycket aktiva här och vi har sett bäver flera gånger. Oftast i gryningen på någon tidig löprunda men för inte så länge sedan hade jag och min fru en nära bäver upplevelse. Vi stod ut längs på en vågbrytare som finns nere i hamnen och då kommer det en bäver simmande med en kvist i munnen. Den passerade oss lugnt och fint simmandes bara 3-4 meter bort, helt oberörd av oss. Och det här var mitt på ljusan dag också. Riktigt trevligt!
Jag gissar att det här är deras hydda:
På flera ställen har kommunen satt nät kring träden närmast sjön, på förekommen anledning!
Men det finns inte bara lövträd, en hel det riktigt gamla tallar också. Eller vad säger ni om nedanstående tallar? Hur gamla kan de vara tro?
Svårt att säga men vackra är de. Jag gissar rejält över 200 år.
Det finns mera spännande områden i närheten, nämligen Vinterviken där Alfred Nobel hade sin fabrik efter att det smällt en gång för mycket inne på Södermalm. Men det tar vi en annan gång.