Äntligen kommer kylan!

Det ser ut att komma in lite ordentlig kyla i veckan, om vi ska tro SMHI. I Bergslagen ska det bli nedåt -14 grader på onsdag och fredag och det är goda nyheter. Det var länge sedan det var så kallt, jag tror inte det var så kallt någon gång under förra vintern. Även Småland ska få det kallt i veckan, neremot -9 grader.

Jag tror alla skogsägare längtar efter detta. Varför då? Jo, främst så minskar risken för körskador när marken är frusen. Ett annat skäl att önska kylan är att risken för spridning av rottickan på granen minskar, den som angriper via färska snitt i granen och sedan sprider sig genom rotkontakt till granen bredvid.  Är det kallare än fem plus så är rötsporerna färre i luften och är det minusgrader så är nog risken för angrepp av rotröta minimal.

Sedan finns det säkert flera skäl också, brukar inte fästingar trivas och frodas när vintrarna är varma? Och alla andra svampsporer sprids mindre vid kraftig kyla. Naturen behöver helt enkelt en reset, som kraftig kyla ger är min högst ovetenskapliga teori. Sedan blir det ju lite ljusare av snön också, det ska inte underskattas. Och alla skidåkare och isrännare blir glada förstås. Jag har inte åkt långfärdsskridskor på flera år, kanske dags att plocka fram dem nu. För många år sedan körde jag Vikingarännet och ett par andra skridskorace och det var mycket trevligt.

Snö i luften

Men att marken bär och att spridningen av rotrötan minskar är kanske de främsta argumenten för kylan som kommer. Vi både gallrade och slutavverkade förra året i Bergslagen och trots det varma vädret blev det väldigt bra. Förarna var duktiga och risade mycket. Vi har också en tät dialog med dem och uppmanar dem att vara generösa med riset och om det behövs, lägg ned några stockar i spåret och på ett ställe gjorde de precis det och det blev bra. Överlag så är ju förarna otroligt skickliga på att undvika körskador tycker jag men visst vill alla ha kyla ändå. Bilden nedan är från 9:e januari 2020 och då var det milt men se vilken fin risning!