Gallringen rullar på och jag firar 25 år i huset

Kylan ser ut att hålla i sig ett tag till och det tacker vi för! Vår slutavverkning är klar men gallringen har några mindre bestånd kvar och bra att få göra klart den när det fortfarande är kallt. Marken håller bättre och vi minskar risken för rötangrepp. Annars är det rätt stilla på skogsvårdsfronten. Lite för mycket snö för att röja så vi låter våra avverkningar/gallringar rulla på. Det allra mesta har vi förberett i höstas men ibland dyker det upp några frågor eller synpunkter som vi diskuterar med förarna eller köparna. Men det är rätt få frågetecken när en avverkning eller gallring drar igång, De traktdirektiv som är gjorda är mycket tydliga och välgjorda och maskinförarna är fantastiskt duktiga. En fröjd att se dem jobba!

Har det hänt något annat av intresse tro? Vi har tagit in pris på att ta ned några riktigt stora träd vid gården. Det rör sig om en gigantisk björk, en dito ask, en lönn och några lindar. Det här är träd som står nära hus och byggnader som vi länge pratat om att ta ned och nu har vi äntligen tagit tag i saken och fått in ett anbud från ett team. Det här är ett arboristjobb, helt klart. Klättra upp och ta ned gren för gren. Inte på alla träd, men på ett par av dem. Man ska inte ha för stora träd nära hus och hem, det kan sluta illa om man har otur. Vår granne i Gusselby råkade ut för några riktigt otrevliga vindfällen förra hösten. Bland annat ett stort träd (kan ha varit en lind, lite osäker) blåste ned och träffade huset, som fick en del skador. Några andra vindfällen mosade grannens mycket fina nyuppsatta gjutjärnsstaket.

Man skymtar jättebjörken till vänster bakom granhäcken

Så det blir bra att få bort de här träden. Frågan är vad vi ska göra av allt material som de genererar? Bara björken är ett antal kubikmeter ved. Fem-sex kubikmeter gissar jag utan att veta riktigt. Björk har också hög densitet, så den väger kanske uppemot fem ton. Rätt mycket att hantera! Vi lär inte få någon brist på ved i alla fall.

Här hemma har kylan gjort att det går att promenera på Mälaren, vilket var ganska länge sedan jag gjorde. Kul att se Mälarhöjden från en annan vinkel. Det är väldigt vackert med all snö, det blir så fina färger.

Jag passade på att ta några kort på huset från sjön, där jag firade 25 år för några dagar sedan (alltså 25 år sedan jag köpte huset). Det är väl värt att fira?

Huset, där jag firar 25 år, är i mitten högst upp.