Dessa fantastiska familjeföretag

Sverige har en del väldigt stora företag med många anställda, typ Volvo, Ericsson, Sandvik, SCA, Epiroc, Investor, H & M och så vidare. Det är ofta de här företagen som man tänker på när man hör siffror om sysselsättning, varsel och nyanställningar. Sedan har vi en massa små företag förstås, vi har över 1 000 000 företag i Sverige och av dessa är 3/4 enmansföretag. De flesta företag är rätt små, bara 1 promille av företagen i Sverige har fler än 250 anställda (data från Ekonomifakta bland annat). Men vi har också många familjeföretag också, kanske runt 180 000 – 200 000 stycken i varierande storlek och jag tror att där det anställs mest folk är i de små och medelstora företagen, inte de företag som redan är stora. Och de små och medelstora företagen är ofta familjeföretag, som startats av någon i familjen och där arvingar/släktingar driver verksamheten vidare.

När jag skulle dra igång tillverkningen av Skogspoddens sårör så letade jag länge efter en lämplig verkstad och det var inte helt lätt att hitta men till slut så fick jag tips om ett familjeföretag i Lindesberg, Ingenjörsfirman Tapper AB. Jag var där och träffade dem och visade upp en fungerande prototyp. De ville fundera och prata med ihop sig internt och sedan efter någon tid så kom vi överens om att de skulle börja tillverka såröret.

Sådd med såröret våren 2020
Sådd med såröret våren 2020

Mycket roligt tyckte jag förstås och det här hände precis för ett år sedan och då råkade jag vara på ett träningsläger på Playitas, som ligger på Fuerteventura, en av Kanarieöarna som ligger ute i Atlanten. Jag var där och tränade triathlon och hade fint i solen. Jag och min fru åkte ned dit precis innan Covid 19 pandemin brakade loss.

Redo för cykling
Jag till vänster och en av lägrets ledare Jonas Colting till höger

I vilket fall så efter det att vi kommit överens om produktionsstart så satte jag igång att beställa material och det fick jag göra från Playitas. Så mellan träningspassen (tror jag fick in över 20h träning den veckan) så skulle det ätas, socialiseras, vilas och beställas material till såröret! Det gick fint och snart var produktionen igång i Lindesberg. Och vi kom precis hem från Fuerteventura innan Spanien stängde ned i sin första lockdown. Vi har förstås inte rest något sedan dess.

Men jag hade en sagolik tur som hittar Tapper i Lindesberg, det visade sig vara ett fantastiskt fint och välskött företag och de har en stor del i att såröret har gått så bra (över 80 sålda till fyra länder). De har hittat på nya lösningar, där mina egna varit för osmidiga. Och föreslagit förändringar som gör att det fungerar bättre. Dessutom sköter de all administration kring leveranserna också och allt fungerar så smidigt. De har ett antal anställda men det som är extra roligt är att mer eller mindre hela familjen är engagerade i företaget. Och vid skollov så är även barnen där och hjälper till. Det var Anders far som startade företaget i slutet av 1940-talet och tredje generationen jobbar i företaget. De har hittat en nisch där de har specialiserat sig och har flera stora kunder, som sedan säljer sina produkter world wide. Mycket imponerande!

Anders och Karin Tapper, två familjeföretagshjältar
Louise och Karin

Jag tycker de här familjeföretagen, såsom Tapper, är verkliga hjältar och vi behöver flera sådana företag. De har en del anställda och de skapar också jobb åt andra i närområdet. Och många av familjeföretagen växer och anställer fler och fler. Vi behöver fler företag som Tapper helt enkelt!

Louise fräser en detalj till såröret

När vi pratar om familjeföretag så ska vi inte glömma alla skogsägare, som också är företagare och som skapar lokala jobb och arbetstillfällen. Sträck på er, familjeföretagare, småföretagare och lant- och skogsbrukare, ni behövs och gör ett fantastiskt jobb för att hålla igång Sverige. Ni är hjältar!