Vi sparar grangrupper i våra föryngringar
Innan vi gör en slutavverkning så ser vi alltid om det finns några grangrupper att spara. Och det gör det ju oftast. Jag tänker på de här mindre granarna som är självsådda och som man ser kommer upp i luckor. De kan vara allt från ett par decimeter till ett par meter höga, oftast 3-6 dm höga. När vi hittar de här grupperna så brukar vi banda dem och rita in dem på en karta som vi ger till skördarföraren. Någon gång så har vi till och med lagt in dem i vår digitala skogsbruksplan och gett skördarföraren en user ID och lösen så har han loggat in och kunna se var grupperna befinner sig, vi har gjort ett eget traktdirektiv kan man säga. Men oftast så räcker en karta och några snitslar så klarar sig granarna fint.
Första året när de plötsligt får en massa solljus på sig kan de se lite bleka ut men sedan så repar de sig och de här på bilderna är från ett hygge vi tog för fyra år sedan och som ni ser så är granarna riktigt fina. Idag röjde jag bland de här granarna och glesade ur lite grand. Som ni ser så står de lite väl tätt.
På de här hygget hade vi ca 15 grupper av de här smågranarna, vilket var fler än vad jag trodde. Jag röjde igenom grupperna och såg till att de fick lite mera utrymme.
Det här är ett enkelt sätt att få ett trevligare hygge och få en rivstart på den nya skogen. Det skapar också en variation i den uppväxande skogen som är trevlig. Har ni inte redan provat det här så kan jag rekommendera er att testa nästa gång.
En del av granarna kan vara lite sneda och ha en del skador, det får man vara observant på. Man vill ju gärna spara de fina. Jag räknar med att vi får röja de här grupperna ett par gånger till, nu tog jag bort så det blev en knapp halvmeter mellan dem. Fortfarande tätt men betydligt luftigare än innan.