Röjning, ny podd ute och vi passerar 100!

I förra veckan röjde jag en del, dels de här mindre grangrupperna som jag nyligen skrev om men också ett helt annat bestånd. Det är ett långsmalt bestånd på 2,4 hektar, 13 år gammalt. I planen står det G24, men det låter lite tycker jag. Jag gissar att det är lite bördigare. Det är beskogat genom planterad gran och sådd tall däremellan, vår standard metod alltså. Jag har röjt beståndet för några år sedan men nu var det dags igen och jag började uppe i ett hörn, som ligger mot äldre skog och som också ligger lite högre upp i höjd alltså.

Som ni ser så är det en del luckor just där och där har också älgen betat kraftigt. Många stamgnag tyvärr, se själva:

De här gnagen är nog inte helt färska men det var en del färska skador också i form av betning.

När jag kommer in i sådana här partier med kraftig betning brukar jag röja björken väldigt försiktigt. Dels för att lämna mat till klövviltet och dels för att försöka få upp en del björkar istället för de skadade tallarna. Också brukar jag ta lite högre stubbar på björken, så att björksuppslaget blir kraftigt när de växer upp igen och på så sätt skapa mycket mat.

När jag kom in lite längre i beståndet så blev det betydligt bättre. Både tätare mellan stammarna och betydligt mindre betat, så det här kan nog bli ett fint bestånd också.

Det här tror jag kommer att bli en fin blandskog med tiden!

Men vi har gjort annat också i förra veckan. Vi spelade in och släppte en podd, avsnitt nummer 77. Det är en gallringsuppföljning med Jonas Kling. Jonas, som också är min kusin, är inköpare på BillerudKorsnäs och vi har sålt vinterns gallringar till honom och i den här podden gick vi igenom resultatet och vi fick lite tips om vad vi kan göra bättre. Jonas har stor erfarenhet av skogsbruk och förklarar mycket pedagogiskt olika frågor i skogen, det är ett sant nöje att ha med honom i podden. Har ni inte lyssnat på den än så tycker jag ni ska göra det, jag lär mig massor av att lyssna när Bosse och Jonas diskuterar gallring och skogsbruk i allmänhet. Det var faktiskt en fråga de hade lite olika uppfattningar om och det var tiden mellan första och andra gallringen. Nedan är en liten teaser från podden, där vi pratar om betydelsen av att ha blåbär- och lingonris på marken och ser några citronfjärilar bl a:

Vill ni lyssna på hela podden så hittar ni den där poddar finns.

En annan kul grej hände i veckan och det var att vi levererade sårör nummer 100!

Nu har tillverkningen till och med fått ett eget rum hos Ingenjörsfirman Tapper. Bra tecken, jag tolkar det som den här produkten börjar bli en allt viktigare del av deras affär. Eller kanske att det bara är mera praktiskt att göra monteringen i ett annat rum. I vilket fall som helst så är det mycket kul att samarbeta med så positiva och duktiga människor som Tappers är. Nu önskar jag alla en Glad Påsk!