En kamp om stränder och skogar

Bara en sak verkar vara säker. 

Riksdagens talman Andreas Norlén och Stefan Löfven (S) som föreslås för riksdagen som statsminister.
Foto: Stefan Jerrevång/TT

Stefan Löfven (S) föreslås som statsminister. Igen. På onsdag ska riskdagen rösta.

Mycket kring regeringsbildning framstår som ett politiskt spel. Det räknas i flera steg hur agerandet nu påverkar partierna framöver. Vilket parti riskerar att ses som dörrmatta åt vilket? Och vilka har visat att de inte backar? Ja, alla sådana frågor har stått som spön i backen.

Bakom det hela finns dock sådant som direkt kan påverka människor i vardagen. Det som tvistas mest om är skogspolitiken och strandskyddet.

Frågor viktiga för lantbruket är centrala i regeringsbildningen.

Centerpartiet kräver att enbart de förslag i skogsutredning som stärker äganderätten till skog går igenom samt att strandskyddet reformeras. Två punkter som Miljöpartiet har svårt att köpa.

Centerpartiet och Miljöpartiet är på kollisionskurs. Igen.

Under hela mandatperioden, från januariavtalet tills i dag, har avtalets löften om skogen och strandskyddet skavt. Partierna bakom januariavtalet har inte dragit jämnt. Möjligen är det också därför som särskilt utredningen som skulle leverera stärkt äganderätt till skog även presenterade förslag om raka motsatsen.

I takt med att Centern dock släpper många av de andra kraven i januariavtalet – och nu koncentrerar sig på skogen, stränderna och las-uppgörelsen för att ge Stefan Löfven stöd – ökar insatsen för en rödgrön regering att inte leverera stärkt äganderätt och reformerat strandskydd. Samtidigt framstår Miljöpartiet berett att ta strid om skogen och stränderna.

Det verkar som att Stefan Löfven åter blir statsminister. Men först på onsdag vet vi säkert. Något vi däremot lär kunna säga med desto större säkerhet är att det blåser upp till en ordentlig strid om skogspolitiken och strandskyddets framtid.

Att kampen om skogen och stränderna hårdnar verkar vara det enda vi vet, just nu.

Edvard Hollertz