Spelbolagen brädas av skogen

juni 23, 2021

Politiken har en oroande tendens att överdriva betydelsen av storstadens techbolag på bekostnad av basnäringar, så som skogen.


Stockholms finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) – en av många som överdriver techbolagens betydelse på bekostnad av skogsindustrin. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

(mer…)

Marie Wickberg: Gröna lögner och rosa moln

juni 22, 2021

Jag tror att vi alla skulle må bra av att praktisera lite djupandning i samband med samtal om hyggesfria skogsbruksmetoder, skriver Marie Wickberg i en krönika.

Foto: Lars Göran Abrahamsson/TT

(mer…)

Glöm inte punkt 26

juni 21, 2021

Regeringen Löfven är bortröstad. Det blev slutligen konflikterna kring januariavtalets punkt 44 – den om reformerad hyresmodell – som fick de rödgröna på fall. Men regeringens hantering av punkt 26 borde vara lika omdiskuterad.

Regeringen Löfven, innan nederlaget i riksdagen.
Foto: Nils Petter Nilsson/TT

(mer…)

Svensk skog ska inte centralstyras från Bryssel

juni 18, 2021

Ska EU diktera förutsättningarna för skogsbruket i Sverige? Det är kärnfrågan i den strid som blåser upp kring EU:s nya skogsstrategi där inställningen till trakthyggesbruk är central.

Skogen – en nationell angelägenhet. Foto: Vidar Ruud/TT

(mer…)

Skogsdebatten har spårat ur

juni 15, 2021

Det är som att verkligheten inte längre spelar roll när svenskt skogsbruk ska beskrivas. EU:s miljökommissionär påstår att svenska skogar huggs i en sällan skådad takt. När överväldigande fakta om motsatsen läggs fram ställs inte den mäktiga politikern till svar. Utan i stället intervjuas i Dagens Nyheter en person som lanserar en gigantisk konspirationsteori – den svenska regeringen ljuger, precis som den auktoritära regimen i Kambodja.

Svenskt skogsbruk. Foto: Thomas Adolfsén/TT

(mer…)

Nästa stora konflikt: elnätet

juni 8, 2021

Det brådskar att bygga ut det svenska elnätet. Orsakerna till det är många. Men faran är att många markägare drabbas när nya luftledningar snabbt ska dras genom landet.

(mer…)

Lär av Israel – låt forskare och lantbrukare mötas

juni 2, 2021

Nyligen arrangerade Israels ambassad i Stockholm ett seminarium om lantbruksteknik. Att mötet hölls digitalt var talande för tiden. Pandemin har inneburit att digitala möten har blivit vardag. Att hantera digital teknik blir också en allt större del av lantbrukarens dag.

(mer…)

Skogskonflikten är en politisk maktkamp

maj 24, 2021

Just nu är skogen ett av de mest omdiskuterade ämnena i den politiska debatten.

Framtiden för den svenska skogen avhandlas flitigt på tidningarnas kultur- och debattsidor. Alla verkar ha nära till en åsikt om skogsbruk.

(mer…)