Morgonrunda runt ”sjön”

Vi har en sjö som bara är en sjö på våren och vid väldigt kraftiga regn.

Fast ska vi rida/gå/cykla säger vi att vi ska runt sjön även om den bara syns ibland. Sjön försvann vid sjösänkningen som var klar i början på 19oo talet och rinner ut i Badebodaån och den vackra stensatta kanalen.

Nu ska vi ta med er runt sjön, en runda på 6km (om man inte gör några avstickare)

Hästarna ute, så nu är det bara vi ”Jag och min hund” eller ”Jag och min mamma”. Beror på vem du frågar. Men här är vi i alla fall, -5 och bistert.

Röjning…mmm en annan dag

Span efter tranor och gäss, men bara lite vildsvins bök.

Skogsbada, njuta av solen under ekarna, eller fundera på varför jag inte får jaga kanadagässen.

Vår sjö, ett paradis för fåglar som vill vila ett par dagar under sin resa norrut (eller söderut). En del stannar hela säsongen och vissa inte.

Den grävda och stensatta kanalen, om är utloppet från Sandsjön.

Sandjord, slätt, sjöbotten

Det bästa med våren är ”Å jag hörde en …..”  eller ”Å jag såg en …”

Sädgäss, grågäss, kanadagäss…. inte helt säker då avståndet var långt, men det fanns tofsvipor! Dessa underbara vårtecken.

Åseda Hembygdsförening, som finns mitt i Mörtelek

”Tallen”, kort och gott, så heter detta vackra träd som finns mitt i byn. Virkesmässigt inte så värdefullt men som evighetsträd och som familjeträd. Det finns träd med starka personligheter och detta är ett sådant träd.

Översvämning… Källare som svämmar över och åkrar som står under vatten, så är det att bo på en gammal sjöbotten. Badebodaån är som en sjö på våren och som en bäck på sommaren.

 

Skogliga hälsningar från Mörteleks Frälsegård -En skogsgård mitt i Småland