Mögliga rundbalar, en tillgång!

Nu när värmen kommer och plasten på balarna ev har fått ett litet förrädiskt lufthål, då kommer mögelangrepp på ensilaget som ”ett brev på posten”.

Frågan är då om balarna måste kasseras eller om man via säljsajter och forum hittar trädgårdsintresserade som, precis som jag, nu önskar balar för täckodling och ”grävfritt odlande”.

Det här med vårbruk är lite olika för oss bloggare, kan man säga..

Igår kväll fixade jag ett nytt trädgårdsland. Den här gången blev det ett litet land på bara 8kvadrat och utan att gräva ett enda spadtag. Ett hallonland har varit under planering i flera år, men jag har inte varit överens med mig själv om var jag skulle ha det.
När jag har ramlat över en spännande hallonsort (ja trädgårdsbutiker har en viss dragningskraft) har jag köpt och tänkt: -Ja, ja det löser sig nog och så har jag kliat mig håret och jordslagit i grönsakslandet.

Strategin ”Det löser sig” har fungerat bra tills nu, när hallonplantor plötsligt sticker upp lite varstans, där de absolut inte får vara, som tex i sparrislandet.

Grävfritt odlande

Jag uppskattar att odla i bäddar, ett sätt av täckodling. Vilket betyder att jag täcker mina odlingar med hö, ensilage och/eller gräsklipp.

Fördelarna med täckodling är:

  • -Mindre ogräs
  • -Jorden håller sig fuktig, mindre vattning.
  • -Grönsakerna har en konstant näringstillförsel
  • -Grönsakslandet är fullt av mask, när mosters gull kommer och ska fiska.

Jag uppskattar att ha en ram runt för att hålla papp och gräs på plats, men det är absolut inget krav. Här har jag använt stängselstolpar (för att kunna fästa hallonstöd i och ytved från senaste sågningen).

I botten ska det var papp eller kartonger, beroende på vad som finns att tillgå. Här fick det bli en rulle täckpapp.

Ett lager möglig ensilage.

Jord och hästgödsel där plantorna ska sättas.

Uppgrävda och flyttade hallonplantor. Annars kan det vara potatis eller annat som ska odlas. ”Lekhagen” bredvid på 21kvadrat byggdes förra året till pumpa och squash.

Och så slutligen ett lager med hö eller gräs till. När nu gräset kommer att klippas för första gången blir det ett lager ovanpå höet. Det kommer även att behövas gräs på sparris och rabarberplantorna som nu levererar för fullt.

Det ”riktiga” grönsakslandet kommer inte att vara fullt igång förrän om fyra veckor och då kommer allt gräs att behövas där och med facit i hand garanterat inte räcka.
Målet är att vara så nära självförsörjande som möjligt.

Trädgårdshälsningar från Mörteleks Frälsegård -En skogsgård mitt i Småland