Skogsbrand dag 4

Brand-måndag betydde: -Ännu fler samtal och ledig från jobbet för att klara allt som måste göras och för att jag just nu inte orkar mer än det absolut viktigaste… Brandtillsyn, viktiga samtal och äta lite grann. 

Men dagen har även innehållit besök från Aneby, Mörlunda och Orrefors.

Martin från ATL kom förbi och var med och fick se Malin och Karin från Kyllesjö hund metodiskt arbeta igenom området med sina hundar Skott och Ripa. Vi hittade inga glödhögar. Skönt! Det betyder att vi med största sannolikhet har hittat alla brandhärdar och det blev lite lättare att andas med magen. Bra arbetat alla inblandade som har hjälpt till med att få ”det nollade besiktningsprotokollet” som vi säger i byggbranschen.

Ripa är världens första skogsbrandshund och jag träffade henne första gången 2017, när jag och Tjejen gick kurs hos Malin. Jag såg stora fördelar med Barbro Börjessons ”fyra lätta steg”, en kurs som är utvecklad tillsammans med Svenska jägarförbundet och som Malin genomförde. Fotot har Malin tagit

Vi gick igenom allt 2 gånger och nu är det bara regn som  behövs.

Dock känner jag inte att åskan är nödvändig… och där kom även 9 snabba nedslag 3 mil söder ut, strax öster om Herråkra. Bild från appen Blixtvakt.

…men en liten skur regn är bättre än inget och efter en dag där SMHI har ändrat ”Regn – Inte regn – Regn – Inte regn” kändes det väldigt skönt nu när det äntligen kom. Att alla regndanser har gett resultat! Ser ut som det är 3-4mm i mätaren, hoppas att det stämmer!

Skogliga hälsningar från Mörteleks Frälsegård -En skogsgård mitt i Småland