Skogsbrand dag 3

Ännu en regnfridag till ända, en transportsträcka för att klara 3 ”pyrfria” dagar och sen är planen att lyckas acceptera faktumet att det nu ska vara släckt och faran över.

Överst på önskelistan står regn… mycket regn! Så där mycket som södra Sverige idag har fått. Läser prognoserna slaviskt och just nu är det regn imorgon natt. Håller både tummar och tår för att det ska stämma!

För att minska lite av den inre stressen har jag imorgon bokat in 2 brandhundar som kommer att hjälpa oss med att hitta pyrande högar som inte syns. Det känns skönt att få hjälp med att säkerställa markberedningsfårorna (den upp och ner vända jorden) och alla stubbar och stenar.

Det är många som senaste dagarna har pratat om ”brandrisk värde” och idag laddade jag hem appen ”Brandrisk ute”. Ingen glad läsning, men just nu gäller det att förstå. Jag måste lära mig det som nu kommer att diskuteras när försäkringsbolag och skogsbolag ska in i detta. Ungefär som att ikväll sitta och läsa ”Åtgärder vid hög brandrisk vid markberedning, drivning, skogsbränsle och näringsåterföring”…

Morgonen började så här. -Alla lika trötta!

Kl 16.00 gick vi ner i beredskap efter möte med Räddningsledare. Skönt att ha en dialog och få vända och vrida på funderingar och hur vi ska göra. Upptäckte att jag har slitit sönder mina skönaste skor och Tjejen upptäckte en älg och tyckte att vi kunde jaga lite istället för att bara sitta här och häcka.

Bonus för dagen var att vi hittade Linneor. Dessa små söta blommor och dessutom Smålands landskapsblomma.

Kvällens sista runda är nu genomförd och att stå på hygget och se morkullorna flyga är ett plus mot att annars säkert ha varit hemma sedan länge. Allt är inte nattsvart, även om allt är sotigt, surt och fruktansvärt jobbigt. Men imorgon kommer Malin Kyllesjö med hundar och jag går till sängs med en skön känsla i magen.

Skogliga hälsningar från Mörteleks Frälsegård -En skogsgård mitt i Småland