Snart har även vi i söder älgjakt.

Planeringen är i full gång och allt ska ses över. Bilsläp med jakttorn rullar fram på vägarna. Nya kängor gås in. Batteri ska laddas och korvbröd ska köpas. Frågan är bara: -Var är den röda kepsen?

– Första drevet får du sitta i Parken, Helge, Berget, Galgbacken, Eken, Ön, Gilbert, General, Kvigepasset….
– Jag går nu in i avdelning 73 och tar mig mot södra spetsen i avd 68…
-Jag passerar just nu myrstacken….

Det är svårt att lära om, när allt har egna namn och dessutom väl inpräntade, men nu har vi tagit beslut om att alla ska ha tillgång till WeHunt och alla pass har fått nummer. Den som har svårast att lära om är jag, men alla kan ju se var både jag och Tjejen befinner oss i kartan. Men det hade varit smidigt att få in skogsbruksplanen i kartan, för att få lite mer koll på beståndsgränser, ungefär som en orienteringskarta. Typ: -Skicka in hunden i de ”gröna partierna” och gå själv runt, för det är mycket smidigare, än att gå igenom en tät plantering.

Tilldelningen i år är 1 hondjur och fri kalv och vi har hittat mycket bevis på aktivitet, men precis som i en tidning med Helge, så är de garanterat pyts väck den 8 oktober.

Andra mindre roliga bevis på varför jakt är en viktig del i skogsskötseln och även på aktivitet i skogen är avbrutna och ätna tallar.

Bara för att hon är så söt.
För 6 år sedan kom den här lilla godingen hem till oss och hon fick direkt följa med ut och fostras in i miljön.  Just den här älgen sköts för en väldigt stolt Emil.

Det har blivit några älgar under dessa år och Tjejen vet att älg är detsamma som mat. Frågan är bara om jägarna kan tänka sig att sitta på rätt ställe i år. Det kan väll inte vara förmycket begärt!

Nu är det äntligen dags. Många härliga timmar i skogen och socialtillvaro kring elden och på kvällarna väntar. SMHI får gärna ha rätt, sol och 14 grader, även om det kommer att bli varmt att gå.
Min största fråga detta år är inte -Har jag gått in mina nya kängor tillräckligt? Utan: -Hur gör man med läsglasögonen i skogen med keps på huvudet?

Knäck å Bräck alla goa och glada!

Skogliga hälsningar från Mörteleks Frälsegård -En skogsgård mitt i Småland