Snön är bra för grundvattnet

Snön har vräkt ner de senaste dagarna och nu börjar vi äntligen kunna se slutet i snöskottningen men tyvärr även i flisförrådet.


Jag älskar snö och kyla, vilket betyder att snön ska ligga från november till mars utan slask. Inte som nu: -Över 20cm snö och så skottar man och så kommer det plusgrader och regn och en massa klet som ett brev på posten, fast med leverans varannandag borde vi få njuta av snön ett par dagar i alla fall, kan man tycka. Fast när snön smälter får vi ”sjö” (kollar ni noga på bilden ser ni stängselstolpar där åfåran är) och mängden sjöfåglar ökar, vilket visserligen är trevligt det också.


Åstudie, från torka till dagens flöde, men vi är 30-40cm under högsta nivå som jag mins från 2002. Mittenbilden är från 17 december 2022 och den andra från idag.

Nähä, nu måste vi se om vi kan få igång flistuggen och säkerställa att den dränkbara pumpen fungerar om det nu både ska smälta 20 cm blötsnö och dessutom komma 20mm regn på en vecka, men vi har ingen tjock tjäle och det kan vara vår räddning.

Och så får jag ge N-M, Keila och Hugo tummen upp för trettondagsskinkan!

Skogliga hälsningar från Mörteleks Frälsegård -En skogsgård mitt i Småland.