Skitrik och matglad

Den romantiska bilden av att bo på landet, -Tyst, lugnt och frisk luft… men vi har en levande by, gödsel, utegym och egenodlad mat.

1 maj stod jordärtskockspure med älg (den är härodlad på tallplantor) och en örtolja med Ramslök, persilja och gräslök på menyn. Till efterrätt blev det årets första rabarberpaj.
En middag lagad på årets första riktiga skörd. Men innan dess fick det bli lite skitgöra för att få igång årets odlarsäsong på allvar.

Maskrik hästskit, minst ett lager på 5cm, utkört med hjälp av blåbäret. Vilken skatt hästarna skiter ut varje dag. Visserligen lite pyssel att flytta runt på skiten, men snart ger det utdelning. Det är som att hugga ved, den värmer många gånger.

Sen fick jordfräsen jobba lite.

Vissa (läs Tjejen) passade istället på att sola och jaga grannens katt.

Vi har invånare i gödselstacken som det gäller att vara rädda om. Plötsligt så kommer det fram en liten vit individ när man är och gräver.

De här små krabaterna är larver i 3-5 år i gödselstacken, innan de blir en puppa och slutligen blir en…

… Noshornsbagge.

… Med häftiga grävfötter. När vi hittar dem, gräver vi ner dem igen och det är det enda förbehållet om någon hämtar gödsel ”Hittar du en noshornsbagge måste du gräva ner den igen!”

Nu väntar vi bara på värme och att plantorna här inne ska växa till sig, men snart. Ska bara försöka få ner lite skogsplantor först och så var det, det där med en regnig sommar…

Skogliga hälsningar från Mörteleks Frälsegård -En skogsgård mitt i Småland.