Fältkontroll av arealbaserade stöd 2023

”Hej! Vi kommer imorgon att genomföra en arealkontroll på dina 5 betesmarker…”

Genast så börjar tankarna skena! Undrar om de nya staketen står på rätt ställe? Är gräset tillräckligt betat? Korna har inte pga torkan fått gå på allt och beta 22 och 23, betyder det att det är för mycket sly? Nästan 1 dygn av vånda och samtidigt undrar personalen på Länsstyrelsen om deras arbetsmiljö pga tuff ton. Jag är helt utlämnad och efter ett år som hade torka fram till september och sen både regn och gräsväxt, är ingenting som vanligt.

När jag satte upp det nya staketet, ringde jag Jordbruksverket och frågade efter koordinater, så jag satte stolparna på rätt ställe, men det gick inte att få.

Så här ser avdelningarna ut vid ansökan.

Kontroll av om, ån är där den är ritad? Efter att vi äntligen har fått regn och gräset har börjat växa är målet att kvigorna ska gå kvar i den här hagen ett bra tag till.

Skönt att få återkoppling direkt efter kontrollen. Gränsändringar, stenmurar, berg i dager, stensamlingar, starrgräs, blött, örnbräken. Vissa iakttagelser betyder 100% avdrag och andra bara minskade. Totalt påverkas ca 3-4 ha och jag höll en god ton och accepterar att detta är ett jobb.

Nu är frågan om det ska fixas matjord till berghällarna, fler kor för att böja örnbräken, gräva ur diken och bearbeta blöta bestånd. Stensamlingarna är värre…

Avslutade dagen med att fortsätta vara granskad, fast av bästa sällskapet. Nu är de sista potatisen uppe, enkelt när det torrt i backen och nu klarar vi oss fram till nypotatisen 2024.

Skogliga hälsningar från Mörteleks Frälsegård -En skogsgård mitt i Småland