Årsmöte med Landshypotek

 Mars, en månad för årsmöten…. ja inte bara årsmötesförhandlingar utan även god mat, fika och bra samtal.

Den här gången var det dags för Landshypoteks ”Småland med fler provinser”. En hög medelålder och en iakttagelse som kan bero på tanken om ålder… -Det var väldigt många olika melodier på mobiltelefonerna under första timmen. En annan iakttagelse var alla underbara dialekter som fanns i rummet. Det här årsmötet hade också en extra guldkant med; -Tina Thörner.

Landshypotek är den 9é största banken och ägs av ca 33 000 personer som lånar till jord och skogs fastigheter. Landshypotek grundades 1836 av och med lantbrukare och överskottet delas ut till medlemmarna som årlig utdelning och blir till nya investeringar. I år är det 263 miljoner som ska fördelas, vilket motsvarar 12%. På bilden styrelsen.

Under registreringen och fikat han vi prata om allt från kalvar och dämmen till biologisk mångfald och 4H. När tjänstemännen sen skulle presentera sig var samtalsämnena lika spretiga och det allt från efterlysning av slott till var Brynäs ligger i hockeysverige.

VD Per Lindblad pratade om utmaningar som torka, regn, räntor, el och inflation blandat med  frågor om regler, mat, fågelinfluensa, skog, biogas och kommer skogen att räcka?

50% av vår ekonomi påverkas av omvärlden och den stora frågan är vad som kommer hända under 2024. Kommer reporäntan att sänkas? Är det rätt att avvakta med generationsskiften och investeringar? Hur mycket kommer köttskatt, avverkningsförbud, äganderätt, rovdjur och återställandekrav att påverka? Detta är delar som påverkar att räntan är högre för jordbruk och varför vår bransch är klassad som en risk. Ja vad säger man… Jordbruken är en av våra nycklar för att klara vår krisberedskap och krav på inhemsk produktion.

Efter årsmötesförhandlingarna kom Sola I Kalsta -Tina Thörner – med uppmaningar som ”Våga tro på dig själv”, ”Skapa dina egna inre drivkrafter” och ”Målen är det som driver motivationen”. Skratten duggade tätt och tiden tog slut alldeles för fort! Vilken förebild och får ni chansen att höra/se eller träffa Tina; -Ta den!

Några av alla lärdomar var; ”Gnälla är som att åka karusell; -Du har något att göra men kommer ingen vart” och välj förare med rätt mindset och som kör så du slipper gräva så mycket sand. OCH män är faktiskt nakna under en kilt, även om ylle sticks!

En sak har alla årsmöten gemensamt: -För lite tid till diskussioner (för pratglada gubbar).

Skogliga hälsningar från Mörteleks Frälsegård -En skogsgård mitt i Småland