Jaaaa bina lever!

Alltid lika spännande att på våren se om bina har övervintrat eller om något har hänt under vintermånaderna.

Tillräckligt med mat, för kallt/fuktigt i kupan, möss eller talgoxar som stressar dem eller bara för kallt så de inte kan ut och rensa magen (skita). Det är mycket som påverkar och att en varm och fin dag på våren gå förbi ett gäng fina krokusar och inte se ett enda bi… betyder…. de klarade inte vintern! Förra gången jag hade bin, var det en mus som var boven.

Men ni har ju läst överskriften och vet att så inte var fallet. Så härligt att komma upp till kuporna och se att det var full aktivitet och när jag sen gick en runda runt huset hade varenda blomma en liten randig besökare. Konstaterar dock att jag behöver plantera fler krokusar och snödroppar!

Tur jag köpte påskliljor och satte på trappan även om de hotade med snö. Nu när solen äntligen kom slog de ut och erbjöd bina både nektar och pollen.

I en kupa bor det mellan 5-80 tusen bin beroende på tid på året. För att de ska ha mat gäller det att planera och plantera blommor och planen är att försöka få till ännu fler vilda blommor i trädgården. Olika fröblandningar med ängsblommor inköpta och så gäller det att vårda de som redan finns som tex krokus, maskrosor, vitsippor, blåklockor, lavendel, kungsmynta, solrosor och gräslök. Tidigt blommande träd som lindar planterade och sälgen sprider sig av sig själv. Det gäller att se till att det finns tidiga blommor som levererar mat!

Nu håller vi tummarna för en fin honungssäsong i ett led i att försöka vara självförsörjande.

Skogliga hälsningar från Mörteleks Frälsegård -En skogsgård mitt i Småland