Författarbonden: ”Det hade kunnat vara jag”

Nästan två år har gått sedan boken Spilld Mjölk kom ut.
Snart, den 15 augusti, är den här som pocket. Författaren och mjölkbonden Malin Sundin Grindal berättar om reaktionerna, framtidsplanerna och livet på den egna gården.

Malin Sundin Grindal är 35 år gammal, nygift med Mattias och mamma till Zeb, snart ett år.
– Just nu fokuserar jag på vårt eget. På familjen och gården, säger hon.

Hennes bok Spilld Mjölk har sålt ca 2000 exemplar, lästs in som ljudbok och även redigerats om inför pocketlanseringen. Det har varit mycket jobb men Malin kan inte låta bli att tänka på en vidareutveckling.
– Jag skulle gärna vilja skriva ett filmmanus utifrån boken, berättar hon!

När Malin, mer eller mindre av en slump, fick frågan om hon ville skriva Spilld Mjölk kunde hon inte avböja. När hon läste det första utkastet från sin anonyme medförfattare insåg hon att den hade kunnat handla om henne själv. Om hon hade stått i ett annat läge med sitt företag.
– Det hade kunnat vara jag, därför kunde jag inte säga nej, säger Malin.

Boken, som är ett samarbete mellan Malin och en anonym mjölkbonde, handlar om lantbrukaren Per som lever med sin fru Stina och deras två barn. Historien utspelar sig ett par år tillbaka, medan mjölkkrisen rasade för fullt i Sverige, en tid då många bönder plågades av dålig lönsamhet och svåra prövningar.
Spilld Mjölk är en blandning mellan roman och debattartikel. Och det är just det som är meningen, berättar Malin Sundin Grindal.

Boken handlar om bondesjälen, viljan att skapa, odla och ta hand om jorden. Om arvet, ansvaret och framtiden. Men också om eu-direktiv, lönsamhetsproblem och överarbete. Och om en personlig och företagsmässig krasch som får ödesdigra konsekvenser.

Malin Sundin Grindal är själv mjölkbonde och driver Grindals gård i Orsa, ett lantbruk som hennes morfar startade. Hon och maken Mattias arbetar tillsammans och har ett fyrtiotal mjölkkor och strax över 30 tackor.
– Vi vill utöka mjölken så vi kan dra ner på fåren, säger Malin som länge planerat för att bygga en ny ladugård.
– Planen är att bygga ett lösdriftssall med mjölkgrop och öka antalet djur, berättar hon.
Just nu ligger dock planerna på is. Inga investeringsstöd finns att söka och dessutom är tiden inte riktigt rätt just nu.

Familjen har en arbetsam tid bakom sig och Malin berättar om ohälsa och behovet av återhämtning. Hon verkar mån om att vårda sina relationer och är rädd om dem som står henne nära.

När hon började skriva Spilld Mjölk hade hon och Mattias nyss träffats. De pratade mycket och bollade idéer och tankar under hela skrivprocessen. De diskuterade allvarliga frågor om arbete, delaktighet, ansvar, familj och kärlek i ett mycket tidigare skede än de hade gjort om det inte varit för boken. Malin berättar att det har fördjupat deras relation.
– Vi pratade och jag skrev, sedan fick Mattias läsa. Han tyckte ofta att det stämde exakt med hans tankar, säger Malin med värme i rösten.

Efter att Spilld Mjölk kom ut har hon mött många som velat berätta just sin historia. Lantbrukare och närstående till lantbrukare över hela landet har känt igen sig och hört av sig. Några har gråtit, andra har behövt ventilera och ytterligare någon blev upprörd över att historien var så slående lik hans eget liv.
– Boken har verkligen öppnat upp för samtal, säger Malin.

Och med samtal kommer förståelse. Familjemedlemmar emellan och mellan lantbrukare och andra i deras närhet.

– Jag vill förmedla att vi måste hålla ihop. Att vi är otroligt starka tillsammans bara vi pratar med varandra. Det gäller både i den egna familjen och inom bondekåren, säger Malin Sundin Grindal.

Spilld Mjölk finns att köpa direkt här http://www.spilldmjolk.se samt hos Bokus och Adlibris.

Ljudboken finns tillgänglig på Storytel och Bokus.