Stenrika bönder

Fredag igen och vårbruket flyter på rätt bra. Det harvas, körs skit och plockas sten om vartannat.

Om det är något det finns gott om, särskilt i Holm, så är det sten. Jag minns när jag vältade där en gång för många år sedan och var ensam med stenplockningen. I och ur traktorn hoppade jag, det tog aldrig slut och dessutom hade jag med mig någon av ungarna som var liten och satt och sov i en cykelstol i hytten. Jag kommer ihåg att det kändes alldeles oändligt, men det var bara att kämpa på.

Just då, när huvudvärken spränger och man ser ostmackehägringar framför sig blir man mest bara förvirrad när någon försöker skämta till det lite:

– Hej! Du är visst stenrik du! Höhö, skrockade en man som gick förbi.

Och det var jag ju, även om jag inte ägde varken jorden eller stenarna på vår arrendemark. Rik på sten, damm och arbete!

Nuförtiden är stenplockarbekymret lite mindre. Vi har lejt in maskinell plockning ett par år och på de här åkrarna är det onekligen värt det. Plocka för hand får man göra så det räcker ändå.

Tack Pär för att du tog bilder åt mig.

Foto: Pär Lindström