Toppen att ha en botten

Idag har det gjutits botten i vår nya tippgrop. Vår plan höll, den kommer att kunna användas redan till första spannmålslasset. 

När armeringen väl kom hem gick det fort. Lite hann vi förbereda innan också. Det här tyckte jag var smart till exempel. Tvärgående järn som mattorna kunde vila på. Så slapp vi sätta lika många markdistanser.

Att ”plutta”, det vill säga sätta fast pluttar (markdistanser) är annars ett perfekt barnarbete. Små fötter, mjuka leder och raskt rörelsemönster är bara några av fördelarna.

Tänk vilken gjutfrossa man hade förr. Än idag är det pirrigt innan man sätter igång men i början av allt vårt byggande, i den gröna ungdomen, var man nästan sjuk av förväntan och nervositet. Sådär så man kunde bli arg och fräsa. Nu är det lite mer another day at the farm eftersom Danne smyger in någon gjutning här och där så man blir van.

Inte för att jag klagar eller så. Tack vare honom kommer vi framåt.

Jag var inte hemma den här gången men Fredrik var på plats och det känns alltid tryggt.

Spänningen kommer väl för att det är så himla definitivt. När betongen är ihälld är det för sent att ändra formen eller lägga om någon del av armeringen. Då gäller det att allt är som det ska. Och det är det. Enkel form här dessutom. I framkant bara.

En annan förberedelse inför gjutning vid sidan av armering och formbygge kan vara att hyra maskiner. Glättaren, vibrostaven och slodan hämtade jag ut på Cramo i fredags och det var lite av ett eget äventyr. Ett tips från mig är att inte ha halvkort klänning när det blåser storm ute och man ska klättra upp och ner på ett pick-up-flak och spänna fast hyrmaskiner. Om man ändå har det, då ska man ha snygga trosor under. Det ska man förresten alltid ha för man vet aldrig när man hamnar på sjukhus.

Plattan är 6 x 14,5 meter utvändigt och tjockleken på betongen är 15 cm på sandbädden som är lagd med lutning. Längs L-stödsfoten är betongen 19-15 cm för att uppnå samma lutning även där. I kantbalken längst fram är betongen tjockare.

På utsidan fylldes skalblocken som är början till väggen som ska byggas upp. De syns till höger på första bilden.

Anledningen till att formen ser lite hög ut och att det rinner ut betong är att det ligger markisolering under gruset. Danne ville inte slå ner stagen så djupt och skada den, därför bottnade han med en aning betong innan det fylldes på med sand på utsidan som stöd.

 

Foto: Linda Edlund