Mumsigt med müsli

Müsli till kalvarna blev en hit. I alla fall när det gäller smak och intresse. Om det är ett under för tillväxten återstår att se men att kalvarna äter är ju en förutsättning för att de ska växa över huvud taget. 

Som jag berättade för ett tag sedan har vi just börjat med müsli till de minsta kalvarna istället för vanligt kalvfoder, Idol. Förväntningarna var väl inte jättestora men jag blev glatt överraskad för kalvarna gillade det verkligen. Vanligtvis är de lite misstänksamma mot nya grejer men det här gick hem direkt. Ner mer huvudena i hinkarna bara.

Müslin vi använder heter Primo Müsli och säljs av Svenska Foder. Den kommer i 20-kilossäckar och kostar en del. Dock äter små kalvar inga mängder under sina första levnadsveckor så det blir inte särskilt dyrt. Om man får effekt i form av god hälsa och tillväxt blir det lönsamt.

Det ser faktiskt ganska gott ut, eller hur? En mumsig blandning av ångkokt spannmål samt soja, majs och potatisprotein. Smältbarheten ska visst vara extra bra och det finns även ett tillskott av E-vitamin.

Efter ungefär fyra veckor ska det vara läge att fasa in ett annat foder för äldre kalvar och vi får väl se hur vid kommer att göra. Än så länge är det bara de allra minsta som får detta och vi kommer nog inte att vara så strikta på ålder. Jag tänker att det får göra sig själv lite med övergången. När de blir äldre och börjar glufsa i sig större mängder kommer vi att blanda i Idol för att sedan helt gå över till det.

Müslin verkar ge tidigt intresse för att äta kraftfoder och det är bra. De kan enkelt äta näringsrikt mellan mjölkmålen och får en bra start på mage och tarmar inför framtida utfodring. Våra småttingar får mjölk två gånger per dag och de kan troligen sakna lite energipåfyllning under dagarna. Om vi kan servera något som är mer lättätet och smakligare än vårt vanliga kalvfoder har vi skapat bra förutsättningar för ett gott näringsintag.

Kalvarna får fri tillgång på müsli men det rör sig om små mängder när de är så här unga. Jag fyller på lite åt gången så det alltid ska vara fräscht i hinkarna.