En stund på betet

Betessäsongen är inte över än och det känns skönt. Korna och kalvarna har många fina dagar kvar i den idylliska hagen och det är så fint att se dem bland träd och gröna dalar.  

Vi har stödutfodrat med balar ett bra tag men idag har jag och Henny, en jätteduktig tjej som jobbat här i två dagar, börjat stängsla in en till lägda som de ska få gnaga på.

En rolig sak är att kalvarna har växt väldigt bra i sommar. Tycker jag i alla fall. De är runda och muskulösa trots att vi inte haft någon kalvgömma med kraftfoder. Morsorna verkar få i sig bra med både gräs och ensilage och producerar mycket mjölk fortfarande vilket ger fin tillväxtkurva. Danne var snabb med att se till att vi började köra ut balar och det har lönat sig i form av stadiga kalvar. Hoppas det håller i sig sedan när vi stallar in dem också.

Vissa är väldigt nyfikna när man fotar. 1137 till exempel, hon är alltid längst fram.

Favoriterna bland kvigkalvarna i år är Köttklubban, en simmental/blondekorsning som är otroligt muskulös samt Ellies kalv Elda. Ingen av dem fastnade på bild just idag, det var lite synd, men jag ska försöka visa dem vid tillfälle.
När det gäller tjurkalvarna vet jag inte vilka jag gillar bäst, det finns många som är både snygga och trevliga så det är svårt att välja. Tjurarna och deras mammor går i hagen hemma och har inte lika fint som kvigorna. Men istället får de mat serverat på foderbordet hela tiden och fri tillgäng till halmbädden så det kanske jämnar ut sig.

Denna soliga tisdag har Danne balat åt en bondekollega och i morgon fortsätter han här hemma. Återväxt har slagits, balar har körts hem av en ny hjälpande hand och i slutet av veckan kommer tröskningen att dra igång. Bara att försöka hänga med, och unna sig en stund på betet emellanåt.