Smart med smartwatch?

Är det nu jag har knäckt koden? Eller har jag bara köpt en dyr stegräknare? 

Telefonen är ett bekymmer. Visst, det är bra att kunna ringa och ta spontana bilder men den lever så farligt när den är med mig i arbetet. Eller när den är med mig över huvud taget. Jag har kört över telefoner, tappat in dem till tjurar, dränkt, krossat och tappat bort dem genom åren. Därför köper jag alltid begagnade men det blir ändå ganska krångligt och dyrt.

Nu hade jag hade sneglat på olika sorters smartklockor ett tag och när telefonen flög ur fickan ännu en gång slog jag till. Jag hittade en sida som sålde begagnade och rekonditionerade Applegrejer och då passade jag på. Sidan heter Refurbed och liksom Swappie som säljer begagnade Iphones verkar de ha bra produkter.

Här är min klocka. En Apple Watch Series 6 som jag trivs jättebra med. Inte livsnödvändig, kanske bara ytterligare en elektronikprodukt jag tror att jag behöver men jo, jag tycker faktiskt att jag har mycket nytta av den.

(Som vanligt sysslar jag inte med reklam så det här är bara ett inlägg om en ny grej jag har köpt. För att det är så kul dela med sig när man är nöjd med en liten investering.)

Klockan har ett eget e-simkort, den är kopplad till min telefon men behöver inte vara i närheten av den. Det gör att jag kan lämna telefonen inne, eller i traktorn och ändå ha tillgång till musik, ljudböcker och allt annat jag behöver när jag klättrar på grindar eller rör mig ute i blöta, steniga hagar. Jag kan se och svara på sms samt att jag kan prata in i själva klockan också, det är väldigt coolt, som någon slags agent som tar telefonsamtal rätt in i handleden.

Både stöt- och vattentålig ska den vara men jag var förutseende nog att köpa ett skärmskydd till den. Med facit i hand var det en bra idé för skyddet är såklart spräckt sedan länge men skärmen på själva klockan är som ny.

En extra bra grej är säkerhetsaspekten. Alla de gånger när man ”ska bara” och ”fixa lite snabbt” och inte tänker på att vara försiktig. Man hoppar ur traktorn för att ordna något, går in till en nykalvad ko utan telefonen eller hamnar i diket under någon löptur. Chansen att få tag i någon om man behöver hjälp ökar åtminstone litegrann om man kan meddela sig utan sin telefon.

Något jag inte har utforskat så mycket är allt en sådan här klocka ska kunna registrera om mig och mina levnadsvanor. Jag mäter lite puls och sådant när jag tränar men hjälp, jag ska ju tydligen kunna få veta allt om hur jag sover, rör mig och mår i största allmänhet också. Undrar om den kommer att ge mig tips framöver? ”Du har sovit dåligt, ta genast en kökssoffelur”, ” Du verkar arg, dags att äta något” eller ”Din rödvinsnivå i blodet kryper uppåt, kompensera med mer ost så du inte blir full”.