Från och med idag

Det här var verkligen på tiden. Idag införs krav på att restauranger och storhushåll ska kunna informera sina gäster om var köttet i maten kommer ifrån. Jippie!

För ungefär ett år sedan fick livsmedelsverket i uppdrag av regeringen att ta fram regler för restauranger och storkök när det gäller ursprungsmärkning av köttet de serverar. Jag tycker att det är fantastiskt på flera sätt. Först och främst för att det är allmänt vettigt, man ska kunna veta vad man äter och göra medvetna val även utanför hemmet. Men också för att alla faktiskt inte kan välja sin mat själva.

Det finns massor av människor som varit fråntagna sin konsumentmakt när det gäller kött, trots att matproduktion är en så stor samhällsfråga. Jag tänker på alla som är beroende av offentlig sektor som servicehus, särskilt boende, skola, äldreboenden, sjukhus och förskola med flera. Här har man har slängt många grupper under bussen och det gör mig så arg när jag tänker på det. Allt för att kunna köpa billigare importmat från länder som inte håller svensk standard.

Man kan faktiskt brinna hett för frågor om livsmedelsproduktion och självförsörjning även om man råkar vara sjuk. Man kan vara mån om att inte gynna trånga boxar och hög antibiotikaanvändning fast man är handikappad eller äldre. Dessa grupper har dock inte kunnat välja och de har inte ens behövt få svar när de frågat vad maten kommer ifrån. Bedrövligt helt enkelt, men nu är det alltså ändring. En rättviseseger och en demokratipärla tycker jag.

De nya reglerna visar också att Sveriges regering, vad man nu än tycker om den, kanske börjar förstå värdet av inhemsk matproduktion lite bättre. Inte för att de här reglerna på något sätt stoppar restauranger och storkök från att ha utländskt kött på menyn, men de måste stå för det. Det gör att deras gäster kan välja och välja bort, ifrågasätta och nyttja konsumentmakt.

Jag frågar alltid om köttet på restaurang och när barnen var små drev jag igenom en gedigen matpolicy för deras förskolekooperativ. För mig är svenskt kött mer än att jag själv jobbar med det. Det handlar om värderingar och samhällssyn, sådant som jag har med mig oavsett om jag blir sjuk eller handikappad och inte kan handla min mat själv. Jag vill ha en trygg matkedja med rena produkter, en starkare försörjning av Sverige och jag vill stötta god djurvälfärd. I alla skeden av livet.

Därför känner jag mig glad idag och om man vill veta mer kan man kolla på livsmedelsverkets hemsida, länk HÄR.

Smaklig måltid!