Var bor jultomten?

12 november, 2018

Ibland är det folkvandring ut på landet. I helgen var det en sådan helg i min del av världen. Det närmar sig jul och då är det julmarknadernas tid.

Jag bor granne med en anrikt gammal herrgård, Dylta Bruk, eller om de bor granne med mig? Som liten yngling jobbade jag där och blev med tiden god vän med dess dåvarande ägare, jägmästare Carl-Gustaf Åkerhielm. Jag mins bland annat hur jag som dräng på gården blev inkallad till brukskontoret för att i 45 minuter lyssna till Åkerhielms telefonsamtal. När samtalet var över sade han – då har du hört hur man övertalar en politiker Rickard, nu kan du fortsätta med dins sysslor.

Julmarknad

Nåväl. Dylta Bruk har nya ägare i form av systersonen till Åkerhielm, som även de har blivit goda vänner, och de har denna helg bjudit på en fantastisk julmarknad. Vår lilla del av världen har fått massor av besökare. De har fått uppleva frisk luft, vacker natur, öppna landskap, ljus, mörker, djur och natur allt i en vacker miljö. Sådant som vi har på landet.  Mängder av utställare sålde produkter vilka nästa alla är producerade på landsbygden och från vår gård kunde man köpa lammskinn hos en av utställarna.

Axel och Christine Roos, nya ägare av Dylta Bruk.

 

Det är viktigt att vi lantisar och landsbygdsföretagare oftare hjälps åt att locka fler människor ut till landsbygden. Om vi inte klarar av att visa upp allt fantastiskt som finns på landsbygden året om kommer vi få än svårare att hävda vår självklara del av samhällskontraktet.  

 

Och kom ihåg nu alla barn och alla ni andra att vara stötta landsbygden för där bor nämligen jultomten. Annars, no santa for you!

 

Jag heter Rickard Axdorff, tack!

twitter.com/axdorff

Upphetsad bagge
Syltryggar