Jag slutar blogga på ATL

För drygt ett år sedan började jag att blogga här på ATL. Ni har fått följa med mig på gården man kanske framför allt har ni fått följa med mig i mina olika tankebanor som rör lantbruk och landsbygd. Efter nyår kommer jag försöka starta upp ett nytt underfinansierad projekt, Magasinet Landsbygd. Ett digitalt magasin där försvaret för landsbygden kommer att fortsätta. Håll gärna en tumme för att det kommer gå bra eller hör av dig om du vill hjälpa till.

 

Har du en spade så gräv

Under detta år har jag försökt att beskriva lantbrukets möjligheter och problem. Ibland har det uppfattats som kampanjliknande nedslag och ibland har det krävts ett tydligt språk. I den dynghög jag har låtit kalla #tjuvsamhället finns det mycket skit att gräva i för den som vill och kan. Rekordet på denna blogg blev drygt 2 500 delningar av ett inlägg. Men inget gör sig själv och många har, halvorganiserat, hjälps åt för att göra skillnad när angreppen på lantbrukssektorn och landsbygden slagit till.

Tre exempel

MAX: Ett av dessa blogginlägg  handlade om att restaurangkedjan MAX ingick ett avtal med Djurens rätt. Detta i en tid när hot och hat mot köttproducenter från dessa typer av organisationer beskrevs som terrorliknande handlingar. Några dagar efter blogginlägget skrevs avslutade Max motvilligt samarbetet.

EON: Ett annat liknande blogginlägg var när EON gick till attack mot bönderna via en digital kampanj mot köttätande. Efter några dagar fick jag ett samtal från ledningen på EON som bad om ursäkt och meddelade att de drog tillbaka hela sin kampanj. All heder till dem.

KRONFÅGEL: Ett sista blogginlägg jag vill lyfta var när Kronfågel genom ”negative campaign” använde känsloargument för att öka försäljningen av kyckling och minska försäljningen av nötkött. Det blev en hel del skriverier i olika medier där bloggen nämndes. Kronfågel taggade efter en tid ner.

 

Varför har lantbruk och landsbygd problem?

Det är nog ganska enkelt. När allt kommer till kritan har media havererat inte minst när det det gäller att beskriva landsbygden. Hälften av alla journalister bor i Stockholm, medias ägarkoncentrationer ökar, intäkterna minskar och bevakningen av landsbygden minskar. Utöver detta sker en vridning mot ”allmänreportrar”. Journalister som oftast inte vet något utöver själva hantverket att skriva. Följdeffekten är att media enligt mig ofta blir till okritiska megafoner för de som intervjuas.

Bilden av landsbygden

Bilden av landsbygden är en av storstadsmedia hårt beskuren bild. Vardagsmänniskan, politiker och beslutsfattare har via den fått en skev uppfattning och fattar beslut utifrån bilden som ges. Bilden behöver beskäras på ett nytt sätt. Anledningen till att de tre blogg-exemplen ovan gjorde skillnad var att bilden av saken blev en annan.

Det pågår en kamp om ord och just nu skriver någon annan vår historia. Under 2020 kommer jag med hjälp av mina vänner försöka att servera vardagsmänniskan en annan bild av oss på landsbygden

 

Jag heter Rickard Axdorff,  tack för mig! axdorff@yahoo.com 070 – 678 96 000