Upphetsad bagge

14 november, 2018

Hästarna löpte amok, ett okänt klövdjur hade traskat runt i hagen och på ridbanan. Mysteriet med spåren och hästarna visade sig bero på en upphetsad bagge, en så kallad kåt-bock!  

 

Det började med att hästarna inte ville gå i sin egen hage. De stod vid grinden och såg livrädda ut. Vi försökte förstå vad problemet var och letade efter spår i marken. Till slut hittade vi konstiga klövspår på ridbanan. Det kändes skönt att det inte var vargspår utan ett klövvilt, men vad?

 

En lösning blev att släppa vår hund Lemmy i skogen som ligger närmst. Vi traskade runt i hopp om att finna detta djur. Var det vildsvin, en jätte till rådjur eller hjort eller något okänt väsen? Trotts denna jakthunds fantastiska förmåga att hitta djur fann vi inget.

Lite senare åkte jag till bagghagen med en rundbal grovfoder. Hagen ligger 500 meter från gårdscentrum. Då visade det sig att en av avelsbaggarna, Popcorn, saknades. Letade i hela hagen i omgångar utan resultat. Men jag började att ana vad som hade hänt.

 

Väl hemma på gården stod mycket riktigt Popcorn bland tackorna och glodde. Det var han som skrämt hästarna och gjort märkliga spår på ridbanan. Vi släpper normalt baggen första helgen i december eftersom det passar oss bra. Nu riskerar det att bli några lamm 14 dagar tidigare.

 

För att inte alla lamm ska komma tidigare än normalt körde jag upp baggen till bagghagen igen. Jag kontrollerade staketet så att det var helt och att strömmen var stark. På ett ställe var tråden tvinnad vilket fixades till.

Men, jag han knappt hem innan det ringde. Det var grannen som berättade att baggen stolt spatserade på vägen i riktning mot tackorna. Jag insåg då att han vinner. Popcorns könsdrift är för dagen starkare än min envishet. Huruvida det är en social konstruktion eller ej vet jag inte, men i fårens värld förefaller det som om det är skillnad på hanar och honor i alla fall.

 

En dag på landet. Jag heter Rickard Axdorff, tack!

twitter.com/axdorff

Årets första domherre
Var bor jultomten?